Skip to content

  • Ana Sayfa
  • Eğitim
  • Haber
  • Sağlık
  • Tanıtım
  • GİZLİLİK POLİTİKASI
  • İLETİŞİM

Anadolu’nun Kökleri: Taşlıca Köyü’ndeki Efsanevi Ayran Taşı

Posted on 26 Nisan 2026 by Fatma Kurt

Anadolu’nun kökenleri, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın bölgeyi fethettiği dönemde Taşlıca köyünde ortaya çıkan efsanelerle şekillendi. “Ayran Taşı” olarak bilinen bu efsane, Selçuklu ordusunun konakladığı sırada Kırmızı Ebe’nin bir tas ayranla tüm askeri doyurmasıyla başlar. Askerlerin “Ana dolu” haykırışı ise Anadolu isminin kökenine ışık tutuyor. Günümüzde hala yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan bu tarihi yer, bölgenin Türkleşme sürecinin en önemli kültürel miraslarından biri olarak kabul ediliyor.

Taşlıca köyünün merkezinde yer alan ve efsaneye konu olan Ayran Taşı, Selçuklu dönemine ait en dikkat çekici yapılar arasında bulunuyor. Kırmızı Ebe’nin türbesiyle birlikte koruma altında olan bu bölge, Anadolu kimliğinin oluşum sürecini simgeliyor. Ayrıca, tarihi kaynaklarda akıncı beyi olarak geçen Oruç Gazi’nin, kırsal alanların iskana açılmasındaki rolü, köyün hem stratejik hem de manevi değerini artırıyor.

Köyün jeolojik yapısını oluşturan kayaçlar, yerel halk tarafından kuşaktan kuşağa aktarılan efsanelerle tanımlanıyor. Özellikle Gelin Kayası çevresinde sürdürülen gelenekler, burada davul çalmanın uğursuzluk getireceğine dair inançlar içermektedir. Taşlıca, zengin kültürel mirası ve bozulmamış tarihi dokusuyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çekiyor.

Oruç Gazi ve Kırmızı Ebe gibi önemli şahsiyetlerin varlığı, Ankara ve çevresinin fetih sonrası iskan politikalarının en somut örneklerini sunuyor. Sınırlı tarihi kayıtlara rağmen yerel bellek, akıncı hikayelerini yaşatmaya devam ediyor ve Taşlıca köyü, yalnızca bir yerleşim yeri değil, aynı zamanda yaşayan bir yeraltı müzesi haline geldi. Selçuklu’dan Osmanlı’ya uzanan bu tarihi miras, Anadolu isminin doğuş noktası olarak ulusal hafızadaki yerini korumaya devam ediyor.

Posted in Eğitim

Yazı gezinmesi

İYİ Partili Özel’den Şimşek Programı’na Sert Eleştiriler: “Başarısızlık Önceden Kabullenildi” →
← Trabzon’un Büyüleyici Yaylaları Karla Kaplandı: Havadan Görüntüler

Author: Fatma Kurt

Son Yazılar

  • Altın Fiyatlarındaki Düşüşte Dibin Noktası Nedir? Güncel Tahminler
  • Koçarlı’da “Adnan Menderes’i Anlamak” projesi için istişare toplantısı düzenlendi
  • Nazilli’de eğitimcilere siber güvenlik semineri
  • Eskişehir’de toplum sağlığını geliştirmeye yönelik çalışmalar değerlendirildi
  • Dışişleri Bakanı Fidan Bulgaristan’da
  • Tavşanlı’da Yeşil Dijital Köprü Etkinliği
  • AK Parti sahaya indi! Terörsüz Türkiye için il il toplantılar yapılıyor
  • Giresun’da Ev Yangını
  • Bulanık’ta Hayat Boyu Öğrenme Haftası Sergisi
  • Ankara’da genç kız parkta bıçaklanarak öldürüldü
  • Eşini öldürdü, 23 yıllık kabusu anlattı: Anneliğimden, kendi kadınlığımdan utanıyordum
  • Adıyaman’da sosyal medyada “silah teşhiri” yapan çok sayıda zanlı gözaltına alındı
  • Altının gramı 6 bin 245 liradan işlem görüyor
  • SURVİVOR ELEME ADAYI KİM OLDU, KİM KAZANDI (9 Haziran 2026 Son Bölüm) | Dün akşam Survivor eleme potasına kim gitti, bireysel dokunulmazlık oyununu kim kazandı? İşte Survivor 2026 Ünlüler Gönüllüler’de 2. eleme adayı!
  • Tokat’ta alacak verecek kavgası: 1 ölü 3 yaralı
  • Dolandırıcı Kadem T. Yakalandı
  • Özgür Özel: Burası Seçilmişlerin Yeri
  • Bahreyn’den vatandaşlarına güvenli yerlere gitme çağrısı
  • Antalya Havalimanı’nda Yolcu ve Uçak Trafiği Rekoru
  • Ege Üniversitesi’ndeki milyarlık çark Sayıştay raporu ile deşifre oldu! Aynı gün, aynı firmaya 3 ihale
  • Sınav stresi sanmıştı, acı gerçek göz muayenesinde ortaya çıktı
  • Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile Görüştü
  • AK Parti İl Başkanı Muhammet Subaşıoğlu; “Kocamektep vazgeçilmezimiz”
  • Eski Hükümlülere 2,5 Milyon TL Hibe Desteği
  • Ordu’da Türk Mutfağı Haftası coşkusu
Copyright © 2026 | Design by ThemesDNA.com
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
Office Lisans Satın Al