AB’den sürpriz karar: Karbon vergisinden şirketlerin yüzde 90’ı muaf olacak

AP, Sınırda Karbon Vergisini Uygulayacak Şirketlerin Yüzde 90’ını Muaf Tuttu

Avrupa Parlamentosu (AP), sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin yüzde 90’ını bundan muaf tutacak yasal değişikliklere destek verdi. Brüksel’de gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda Birlik mevzuatlarını basitleştirmek için hazırlanan “Basitleştirme Omnibus” adlı “torba yasa” teklifindeki Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) değişiklikleri oylandı.

Mevcut durumda geçiş aşamasında olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi öngörülen, AB’nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithalat malları için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik CBAM’i basitleştirme teklifini AP üyeleri, 564 “Evet”, 20 “Hayır” oyuyla kabul etti.

Teklif kapsamında, AB’nin sınırda karbon vergisi olarak bilinen mekanizmasında ithalat yapanlara yönelik idari külfet azaltılacak. İlgili ürünlerde yılda 50 tonun altında ithalat yapan firmalar, CBAM gereksinimlerinden muaf tutulacak. Böylece, büyük kısmı küçük ve orta ölçekli olmak üzere ithalatçı şirketlerin yüzde 90’ı sınırda karbon vergisi ödemeyecek.

Demir, çelik, alüminyum, çimento ve gübre ithalatından kaynaklanan toplam karbon emisyonlarının yüzde 99’u hala kurallar kapsamında yer alacak. Değişiklikler, AP ve üye ülkeler arasında yapılacak müzakerelerle son halini alacak.

MEKANİZMA NASIL İŞLİYOR?

Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor. AB, 2026’da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için bilgi toplamaya ve çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2026’dan itibaren ise ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek.

AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda fark ödenmeden AB’ye ihracat yapılabilecek.

Related Posts

İsrail iddiaları sonrası Bakanlık’tan açıklama

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Çeşitli terör suçlarından dolayı aranan ve yurt dışına kaçan, Türkiye düşmanı istihbarat örgütlerinin etki ajanlığına soyunan birinin sosyal medya üzerinden Türkiye’nin İsrail ile hala ticaret yaptığı iması ve …

Borsa rekora yaklaştı altın fren yaptı

Borsa İstanbul’da yatırımcılar güne moralli başladı. BIST 100 endeksi, gün içinde 9.521 puana kadar yükselerek 76,28 puanlık artışla 9.475,21 puandan günü tamamladı. Yüzde 0,81’lik günlük artışla yatırımcısına kazandıran BIST 100’de, en fazla dikkat …

Altın yükselmeye devam ediyor! İşte altında günün rakamı (22.05.2025)

Dün, ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 artışla 4 bin 144 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne de artışla başlamasının ardından saat 10.15 itibarıyla yüzde 0,3 yükselişle 4 bin 155 lira …

Türk Eximbank’tan 1 milyar dolarlık sendikasyon kredisi

Türk Eximbank’tan 1 milyar dolarlık sendikasyon kredisi

CEO iddiaları doğruladı: Vestel, 2 bin kişiyi işten çıkaracak

Vestel toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 10’una denk gelen 2 bin kişiyi işten çıkaracak.

EYT’nin ardından ikinci büyük düzenleme: Bir milyon kişiye emeklilik kapısı açılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimleri öncesinde yaptığı açıklama ile Bağ-Kur emeklilerinin prim gün sayısının SSK ile eşitleneceğini duyurmuştu. Bir milyonun üzerinde vatandaşın beklediği düzenlemede takvim belli oldu. Taslak çalışmanın temmuz sonuna kadar Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşülmesi beklenirken, düzenlemenin yıl sonuna kadar yasalaşması hedefleniyor.