AB’den sürpriz karar: Karbon vergisinden şirketlerin yüzde 90’ı muaf olacak

AP, Sınırda Karbon Vergisini Uygulayacak Şirketlerin Yüzde 90’ını Muaf Tuttu

Avrupa Parlamentosu (AP), sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin yüzde 90’ını bundan muaf tutacak yasal değişikliklere destek verdi. Brüksel’de gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda Birlik mevzuatlarını basitleştirmek için hazırlanan “Basitleştirme Omnibus” adlı “torba yasa” teklifindeki Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) değişiklikleri oylandı.

Mevcut durumda geçiş aşamasında olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi öngörülen, AB’nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithalat malları için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik CBAM’i basitleştirme teklifini AP üyeleri, 564 “Evet”, 20 “Hayır” oyuyla kabul etti.

Teklif kapsamında, AB’nin sınırda karbon vergisi olarak bilinen mekanizmasında ithalat yapanlara yönelik idari külfet azaltılacak. İlgili ürünlerde yılda 50 tonun altında ithalat yapan firmalar, CBAM gereksinimlerinden muaf tutulacak. Böylece, büyük kısmı küçük ve orta ölçekli olmak üzere ithalatçı şirketlerin yüzde 90’ı sınırda karbon vergisi ödemeyecek.

Demir, çelik, alüminyum, çimento ve gübre ithalatından kaynaklanan toplam karbon emisyonlarının yüzde 99’u hala kurallar kapsamında yer alacak. Değişiklikler, AP ve üye ülkeler arasında yapılacak müzakerelerle son halini alacak.

MEKANİZMA NASIL İŞLİYOR?

Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor. AB, 2026’da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için bilgi toplamaya ve çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2026’dan itibaren ise ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek.

AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda fark ödenmeden AB’ye ihracat yapılabilecek.

Related Posts

Kamu işçilerini bekleyen tehlikeyi açıkladı!

600 bin kamu Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesi olan Kamu Toplu İş Sözleşmesi (TİS) Çerçeve Protokolü görüşmelerinde aylardır kamu tarafının teklifi bekleniyordu. İşçleri temsilen Türk-İş ve Hak-İş teklif sunmuş ve kamu işveren sendikası TÜHİS …

Araç sahiplerini üzecek bir kötü haber daha! Rekor artış geliyor

Orta Doğu’da artan gerilim, brent petrol fiyatlarının hızlıca 75 dolara fırlamasına neden oldu. Benzine yapılan zamların ardından motorin fiyatlarında beklenen zam da bu gece pompaya yansıyacak. Akaryakıt sektörü kaynaklarına göre gece yarısından …

Fed faiz sürecine ilişkin belirsizlik devam ediyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı piyasaların odağına yerleşirken, uzmanlardan gelen farklı görüşler bankanın faiz indirim sürecine ilişkin belirsizliğin devam ettiğini ortaya koyuyor.

Teşvik paketi ve vergi reformları Güney Kore Borsası’nda ralli başlattı

Güney Kore Borsası, haftanın ilk işlem gününde güçlü yükselişle kapandı. KOSPI endeksi yüzde 1,8 artarak 2.946 puana ulaştı. Bu yükseliş, önceki seansta yaşanan yüzde 0,9’luk kaybın ardından geldi. Asya piyasalarının İsrail ve İran arasındaki …

Enerjide yatırımcılara “süper izin” getiren yasa teklifine tepk

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Meclis Başkanlığı’na sunulan, enerji ve maden alanlarında yatırımların önünü açacak düzenlemeler içeren yasa teklifine ilişkin bütünüyle karşı olduklarını belirterek, “‘Süper izin” uygulaması adı altında …

Altın, dolar, Euro, borsa: Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı hangisi oldu?

Altın, dolar, Euro, borsa: Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı hangisi oldu?