Hayvanlardaki manyetik algı bilim dünyasını şaşırttı! Kuantum sınırlarına yakın…

Girit Üniversitesi’nden fizikçiler Iannis Kominis ve Efthimis Gkoudinakis, biyolojik manyetik algı sistemlerinin hassasiyetini inceledi. Bazı biyolojik sensörlerin, kuantum mekaniğinin belirlediği teorik manyetik algı sınırlarına oldukça yaklaştığını keşfettiler.

İnsanlar, manyetize edilmiş bir demir parçasıyla yani pusula ile binlerce yıldır yön bulabiliyor. Ancak günümüzde çok daha hassas manyetometreler geliştirildi ve bu cihazlar manyetik alanların en küçük değişimlerini bile ölçebiliyor.

Bu araştırmada bilim insanları, hayvanlardaki üç temel manyetik algı mekanizmasını değerlendirdi: indüksiyon, radikal çift mekanizması ve manyetit tabanlı mekanizmalar. Ayrıca manyetit ve radikal çift mekanizmalarının birleşimini de incelediler.

  • İndüksiyon mekanizması, manyetik alanın biyolojik sistem içinde elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle çalışır. Örneğin, 2019’da yapılan bir araştırma, güvercinlerin kulak kanallarındaki tüy hücrelerinin manyetik alan değişikliklerini algılayarak dengeyi etkileyebileceğini öne sürdü.
  • Radikal çift mekanizması, moleküller arasında eşleşmemiş elektronların hareketine dayanır. Manyetik alan, bu elektronların dengesini değiştirerek kimyasal tepkimeleri etkileyebilir ve bu da organizmanın algısında değişim yaratabilir.
  • Manyetit tabanlı algılama, en basit ve doğrudan mekanizmadır. Hücrelerde bulunan demir bazlı kristaller, manyetik alanlara tepki verir ve organizmaların yönlerini algılamasını sağlar.

Araştırmacılar, indüksiyon mekanizmasının kuantum sınırlarına ulaşmaktan çok uzak olduğunu ancak radikal çift mekanizmasının kuantum limitlerine şaşırtıcı derecede yakın olabileceğini buldu.

 

Related Posts

Osimhen çılgınlığı FC25’e sıçradı: Dünya yıldızlarını geride bıraktı

EA Sports’un FC 25 Team of the Season kampanyasında Bundesliga TOTS ilgi odağı olmuşken, dikkat çeken bir başka kart ise Galatasaray’ın yıldızı Victor Osimhen oldu. Futbin yazarı Steven’a göre, Newcastle’lı Isak ile benzer yapıda olan Osimhen, bu …

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Apple Watch satışları her yıl düşüyor

Apple’ın uzun yıllar başarılı satışlarla andığı Apple Watch’lar artık eskisi kadar satmıyor.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

Windows 11’e yepyeni ‘Başlat Menüsü’ geliyor

Microsoft, Windows 11’in Başlat menüsünü baştan aşağı yeniliyor ve işletim sistemine birçok yeni yapay zeka (YZ) özelliği eklemeye hazırlanıyor. Güncellemeler ilk olarak Snapdragon X işlemcili Copilot Plus bilgisayarlarda, Windows Insider programı üyelerine sunulacak. Bu cihazlar arasında Microsoft’un yeni duyurduğu Surface modelleri de bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir