Ortak akıl-Antakya’dan Antakya için toplam iyileşme kitabı

Türkiye’nin dünyaca tanınmış mimar, şehir ve bölge planlama uzmanlarının, sosyolog, psikolog ve
arkeologlarının,kanaat önderlerinin gönüllülük esasıyla bir araya gelerek kurduğu Ortak Akıl-Antakya Platformu, iki yıllık çalışmasının sonucu olarak “Antakya için Toplam İyileşme” kitabını tamamladığını duyurdu. 

Antakya’nın yeniden ayağa kaldırılması için izlenmesi gereken adımların, büyük afetler sonrası
bütünsel bir yaklaşımla kentlerin nasıl “normal”e döneceğinin tüm detaylarıyla incelendiği
“Antakya İçin Toplam İyileşme” kitabı, açık kaynak olarak, Ortak Akıl-Antakya Platformu web
sitesi üzerinden herkesin erişimine açıldı.

Ortak Akıl-Antakya çalışmalarının başlangıcından bugüne içerisinde yer alan sosyal bilimci, şehir ve bölge plancısı, sosyolog Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin “Açık Kent Planı Nasıl Yapılır” makalesiyle yer aldığı kitap, yıkımlar sonrası kentlerin yeniden inşası için disiplinler arası bir rehber niteliği taşıyor.

Tüm Türkiye’de üniversitelere, kütüphanelere, konuyla ilgilenen kamu kurumlarına, özel kuruluş
ve sivil inisiyatiflere basılı olarak da ulaştırılacak kitapta Ortak Akıl-Antakya Platformu kurucu ve
destekçilerinin yazı, görüş ve deneyimleri yer alıyor.

Deprem ve büyük afetlere dair bilgi, belge ve araştırmaları içeren hem bilimsel hem de toplumsal bir anlayışla ele alınan kitap, Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla, mimar Şerif Süveydan’ın yazar ve editörlüğünde hazırlandı.

“Antakya için toplam iyileşme”

Ülkemizi derinden etkileyen 6-20 Şubat 2023 tarihlerinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli
depremlerden etkilenen 11 il içerisinde yer alan Antakya özelinde, afetler sonrası kentlerin nasıl
yeniden ayağa kaldırılacağını toplumsal, ekonomik, mimari başta olmak üzere, farklı disiplinler
açısından ele alan “Antakya İçin Toplam İyileşme” kitabı, depremin yıldönümü olan 6 Şubat
2025 tarihi itibariyle Ortak Akıl-Antakya web sitesinden açık kaynak olarak yayımlanıyor.

Bir sivil platform olarak çalışmalarına depremin hemen ertesinde başlayan, Temmuz 2023’te
dernek statüsü alan Ortak Akıl-Antakya’nın yaklaşık iki yıl süren titiz çalışmasının sonucu olan
“Antakya İçin Toplam İyileşme” kitabında ele alınan başlıklar, Hafıza, Kamu, Toplum,
Ekonomi, Ulaşım, Ekoloji, Mekân, Miras ve Stratejik İyileşme olarak belirlendi.

Her bölüm içerisinde alanında uzman isimler ve akademisyenler, öncelikle Türkiye ve dünyada yaşanan emsal süreçleri inceleniyor, ardından da bu süreçleri Türkiye koşulları içerisinde ele aldıkları bir yaklaşım geliştiriyor. Çözüm odaklı önermelerle zenginleşen çalışmada, Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin “Açık Kent Planı Nasıl Yapılır?” başlıklı makalesi kitabın ana çerçevesini oluşturan bir rehber niteliğinde konumlanıyor.

Kitabın ortaya çıkma sürecinde, Ortak Akıl-Antakya çatısı altında 200’den fazla kendi alanında uzman ve gönüllü bir araya geldi, fiziki ve çevrimiçi ortamlarda birçok toplantıda fikir alışverişinde bulundu. Antakya’daki koşullara ilişkin tespitler, güncel uygulamaları yönlendirebilecek standart ve normlar, alternatif süreç önerileri gibi pek çok genel ve öznel çalışma Antakya için kapsamlı bir strateji oluşturmak üzere kitapta bir araya getirildi.

Depremden etkilenen veya etkilenme ihtimali olan bölgelere yönelik çalışmalar yapan meslek
uzmanları, mimarlar, şehir plancıları, mühendisler, iktisatçıların yanı sıra konuyla ilgili görev alan
kamu kuruluşları çalışanları, yerel idari birimler, meslek odaları, sivil inisiyatifler için kılavuz
niteliği taşıyan kitap, Antakya’yı deprem gerçeği üzerinden okumak ve anlamak isteyen herkesin
faydalanabileceği bir kaynak niteliğinde.

Ortak Akıl-Antakya kimdir?

Ortak Akıl-Antakya Platformu, 6 ve 20 Şubat 2023 tarihli depremlerin neden olduğu yıkımın
akabinde afet bölgelerinde şehirlerimizin nasıl yeniden ayağa kaldırılacağı sorusunu Antakya için
dile getirmiş ve Antakya’nın yeniden canlanması için gönüllülük esasına dayanarak kurulmuştur.
Aralarında Emre Arolat, Murat Tabanlıoğlu, Ece Ceylan Baba, Levent Erden, Mithat Rende gibi
Türkiye’nin önde gelen mimar, iletişimci ve kanaat önderlerinin yer aldığı kurucu ekip, ilk günden
bu yana destekçilerini artırarak çalışmalarını sürdürüyor. Temmuz 2023’te dernek haline gelen
Ortak Akıl-Antakya, kendi alanında uzman pek çok meslek profesyonelinin yanı sıra Antakyalı
birçok katılımcı tarafından da desteklenmektedir.

 

 

 

 

 

Related Posts

YÖKDİL/2 başvuruları başladı

ÖSYM, 27 Temmuz tarihinde yapılacak 2025 Yükseköğretim Kurumları 2025-YÖKDİL/2 başvuruları başladı.

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 11 Haziran hata / arıza raporu: 24 saatlik veriler yayınlandı!

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki dün akşam saat 23.19’da 7 hata bildirimi yapıldı. Ardından da büyük bir sorun kaydı yapılmadı. Peki, bugün 11 Haziran Çarşamba Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 11 Haziran Çarşamba yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

8 Haziran Şans Topu Sonuçları Sorgulama Ekranı 2025 (Tek tıkla hızlı görüntüle) | Sisal Şans Milli Piyango Online Şans Topu çekiliş sonuçları açıklandı: 1 milyon 841 bin TL ikramiye devretti!

Şans Topu çekiliş sonuçları 8 Haziran 2025 Milli Piyango Online ile erişime açıldı. Şans oyunu meraklılarının heyecanla beklediği Şans Topu’nda haftanın 2. çekilişi, Sisal Şans tarafından 8 Haziran 2025 Pazar günü noter huzurunda gerçekleşti. Milli Piyango TV Youtube kanalından başlayan Şans Topu canlı çekilişinin hemen ardından Şans Topu sonuçları ve kazandıran numaralar ilan edildi. Çekilişte, 5+1 bilen çıkmayınca tam 1 milyon 841 bin 558 TL ikramiye devretti. 5 bilen 4 kişi de 28.266,15 TL kazandı. 8 Haziran 2025 Pazar Şans Topu sonuçları, Milli Piyango Online Şans Topu sonucu sorgulama ekranı üzerinden öğrenilebilecek. Peki, hangi numaralar kazandırdı? İşte, 8 Haziran bu akşamki Şans Topu sonuçları online hızlı sorgulama sayfası ve çekiliş sonuçları hakkında bilgiler.

İSTANBUL BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 KURBAN BAYRAMI – DİYANET || Bu yıl İstanbul’da bayram namazı saat kaçta kılınacak? Diyanet Kurban Bayramı namaz saati: İstanbul

İstanbul Bayram Namazı Saati 2025 Kurban Bayramı’nda her yıl olduğu gibi bu yıl da bayram namazını İstanbul il genelindeki camilerde eda edecekler tarafından sorgulanıyor. Hemen belirtelim ki Bayram Namazı saati Güneş Doğuş vaktinden yaklaşık 40 – 50 dakika sonra eda ediliyor. Bu nedenle Güneş Doğuş saati her ile göre farklılık gösterdiği için tüm Bayram Namazı saatleri de illere göre farklılık gösteriyor. Tüm şehirlerimiz için olduğu gibi 2025 Kurban Bayram namazı İstanbul saati de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hesaplandı. Peki, bu yıl 2025 Kurban Bayramı için İstanbul’da bayram namazı saat kaçta kılınacak? İstanbul Bayram namazı saat kaç? Merak edenler için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 81 il bayram namazı vakitleri sayfası üzerinden yayınlanan İstanbul Kurban Bayram namazı saatini haberimizde derledik. İşte güncel İstanbul bayram namazı saati…

Zeka oyunları öğrenme sürecine nasıl etki ediyor?

Zekâ oyunları, rubik küpten mangalaya, sudokudan satranca kadar geniş bir yelpazeye sahip. Bu oyunlar bilişsel becerilerin yanında sosyal duygusal öğrenme becerilerini de destekliyor.

Resmi Gazete kararları 26 Mayıs 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atama kararları neler? El konulan Eşya ve Alıkonulan Taşıtlara İlişkin Uygulama Yönetmeliği yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 26 Mayıs 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32911 sayılı Resmi Gazete’de, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre Elkonulan Eşya ve Alıkonulan Taşıtlara İlişkin Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Ayrıca Türk Hava Kurumu Üniversitesi, İstanbul Beykent Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim görevlisi alımı ilanları yayınlandı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 26 Mayıs Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.