Welcome to Our Website

42 kişiye mezar olan apartman nehir kumundan

Osmaniye’de 6 Şubat 2023’teki afette 42 kişinin öldüğü 12 katlı apartmanın yıkılmasına ilişkin sitenin müteahhidi ile fenni mesulü 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılan, 42 kişinin yaşamını yitirdiği, 6 kişinin yaralandığı Esenevler Mahallesi’ndeki 12 katlı Çomu Plaza A Blok Apartmanı’nın müteahhidi Hüner A. (79) ve fenni mesulü Mehmet T. (70) hakkında Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Sanıklar hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame, Osmaniye 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede yer verilen bilirkişi raporunda, binanın beton kalitesinin iyi olmadığının gözlendiği, karot alımı sırasında beton içerisinde beton teknolojisine uymayan ve zayıflık teşkil edebilecek yabancı maddelerin olduğu belirtildi.

Raporda, karot işlemi sırasında karot suyuyla çamurun da aktığı, dolayısıyla betonarme elemanların betonunda yabancı maddelerin, özellikle ince malzemenin fazlaca bulunduğunun görüldüğü bildirildi.

MALZEME YETERSİZ, İŞÇİLİK HATALI

A Blok binasının, projelendirme ve malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapı denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkıldığı görüşüne varıldığı anlatılan raporda, şu ifadeler kullanıldı:

– Binanın statik hesabında etriye hesaplarının, bindirme boylarının, döşeme ve taşıyıcı sistemin, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik-1975 hükümlerine uygun olmaması nedeniyle statik proje müellifinin ve statik betonarme projeye onay veren mercilerin, mevcut beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sınıfı ve donatı koşullarını sağlamaması nedeniyle yapının fenni mesulünün ve müteahhidinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır.

YIKILMAYAN BLOKLA KENDİNİ SAVUNDU

İddianamede ifadesine yer verilen binanın fenni mesulü Mehmet T, projede belirtilen ölçüleri, demir ve betonları uygulamak ve uygulandığını kontrol etmekle sorumlu olduğunu belirterek, o yılların en üst tekniğini kullanarak binayı yaptığını savundu.

İnşaatın yapıldığı 1993’te hazır beton bulunmadığını, Ceyhan Nehri’nden getirilen malzemeler ve betonyer kullanılıp beton döküldüğünü kaydeden Mehmet T, inşa aşamasında kendisinin sürekli çalışanların başında durduğunu anlattı.

Mehmet T, binanın yapımında eksik malzeme kullanılmadığını öne sürerek, böyle bir durumda ayakta kalan B blokun da yıkılması gerektiğini ifade etti.

Müteahhit Hüner A. ve fenni mesul Mehmet T’nin “mevzuata ve yapı tekniğine aykırı şekilde çalışma gerçekleştirdikleri” gerekçesiyle apartmandaki ölüm ve yaralanmalardan sorumlu olduğu belirtilen iddianamede, sanıkların “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılmaları istendi.

DİDEM APARTMANI’NDA DA MEVZUATA UYULMAMIŞ

Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’teki depremlerde 82 kişinin hayatını kaybettiği Didem Apartmanı’nın yapımında mevzuat hükümlerine yeterince uyulmadığı tespit edildi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca, merkez Onikişubat ilçesine bağlı Hayrullah Mahallesi 33018 Sokak’ta yıkılan 9 katlı binanın müteahhidi, statik proje müellifi ve fenni mesulü Ç.D. ile müteahhit G.Ç. hakkında, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

1975 YÖNETMELİĞİNİN ŞARTLARINI KARŞILAMIYOR

Yıkılan binada 82 kişinin yaşamını yitirdiği, yaralanmaların yaşandığı hatırlatılan iddianamede, binanın durumunun tespiti için bilirkişi heyetince inceleme yapıldığı, kolon ve kirişlerinden karot ile demir örnekleri alınarak muhafaza edildiği, hazırlanan raporların Munzur Üniversitesinden 7 kişilik heyete tevdi edildiği belirtildi.

İddianamede, bilirkişi raporunda asli kusur atfedilen şüphelilerin savunmalarında üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediği anlatılarak, soruşturmaya konu binanın depremde yıkılmasında proje ve yapım aşamalarında mevzuat hükümlerine yeterince uyulmadığının görüldüğü aktarıldı.

9 katlı binanın 1975 yılındaki afet yönetmeliği hükümlerine tabi olduğuna işaret edilen iddianamede, “1975 afet yönetmeliğinde ‘en küçük kolon boyutu 25 santimetreden küçük olamaz’ şartının bulunduğu ancak soruşturma konusu yapının projesinde etriye aralığı her yerde 20 cm olarak alınmıştır. Dolayısıyla bina bu açıdan deprem yönetmeliği şartını sağlamamaktadır. Binadan alınan demir donatı çekme test sonuçlarının bir kısmı mevzuat kriterlerini sağlamamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir