Türkiye’nin ham çelik üretimi arttı

Çelik Üretimi ve İhracatında Artış Devam Ediyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından yapılan açıklamaya göre, nisan ayına ait çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verileri açıklandı. Rapora göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %7 artarak 3 milyon ton seviyesine ulaştı. Ocak-nisan döneminde ise üretim, %1 azalışla 12,3 milyon tona geriledi.

Nihai Mamul Tüketimi Düşüş Gösterdi

Nisan ayında nihai mamul tüketimi, geçen yılın aynı ayına göre %2,9 azalışla 3 milyon ton seviyesine, yılın ilk 4 ayında ise %6,3 azalışla 12 milyon tona geriledi.

Artan Çelik Ürünleri İhracatı

Nisanda çelik ürünleri ihracatı, miktar bazında %14,4 artışla 1,2 milyon ton, değer bazında ise %6 artışla 813,1 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-nisan döneminde ise ihracat, miktar bazında %17,3 artışla 5 milyon ton, değer bazında %7,6 artışla 3,4 milyar dolar oldu.

Çelik ürünleri ithalatı ise nisanda miktar bazında %9,1 azalışla 1,4 milyon tona, değer bazında ise %13 azalışla 1 milyar dolara düştü. Ocak-nisan döneminde ise ithalat, miktar bazında %0,9 artışla 5,6 milyon ton, değer bazında ise %6,6 azalışla 4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İhracatın İthalatı Karşılama Oranı Arttı

Geçen yılın aynı döneminde %72,4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde %83,4’e yükseldi.

Güçlenen Türkiye’nin Konumu

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yurt içi üretimdeki artış ve Almanya’nın üretimindeki gerileme ile birlikte 7. sıradaki konumunu güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, dünya çelik üretim kapasitesindeki artışın talepteki artıştan fazla olması ile küresel çelik kapasite fazlalığının 600 milyon tonu aştığını söyledi.

Yayan, Türk çelik sektörünün sürdürülebilirliği için hurdaya alternatif girdi imkanlarının oluşturulması, düşük maliyetli ithalatın sınırlandırılması ve çelik sektörünün cari işlem dengesi açığının azaltılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Altın, dolar, Euro, borsa: Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı hangisi oldu?

Altın, dolar, Euro, borsa: Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı hangisi oldu?

TÜİK’te yöneticilik adeta arpalık oldu

Enflasyon rakamlarını doğru açıklamadığı gerekçesiyle en fazla tartışılan kurumların başında gelen Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) başkan yardımcılığı koltuğu adeta arpalık oldu. Normalde dört başkan yardımcısı olan TÜİK’te başkan yardımcısı sayısı kısa süre önce 6’ya çıkarıldı.

Borsa düştü; dolar, avro, altın uçtu! İşte haftanın en kazandıranı

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,84 gerilerken, altının gram fiyatı yüzde 4,22, dolar/TL yüzde 0,56, avro/TL yüzde 1,94 artış kaydetti. BIST 100 endeksi, en düşük 9.065,17 puanı ve en yüksek 9.733,62 puanı …

Mahfi Eğilmez yatırımları sigortalayacak hamleyi açıkladı: İsrail İran’ı vurdu piyasalar allak bullak

İktisatçı Mahfi Eğilmez, İsrail’in İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırının ardından piyasada artan dalgalanmalara dikkat çekerek, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Gelişmeleri hem siyasi hem de ekonomik açıdan değerlendiren …

İnşaat maliyetlerindeki artış 54 ayın en düşüğüne geriledi

İnşaat maliyetlerindeki yıllık artış nisanda yüzde 22,69’a gerilerken, bu veri son 54 ayın en düşük artışı olarak kayıtlara geçti.

Getir kuryelerinin ücretleri yüzde 30 düşürüldü

Getir kuryelerinin ücretleri yüzde 30 düşürüldü