SSK ve Bağ-Kur emeklilerine önemli uyarı! Daha az primle yüksek emekli maaşı almak mümkün

Emeklilik Sistemi Çözüm Bekliyor: Uzmanlar Uyarıyor

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye’nin karmaşık emeklilik sistemini detaylı bir şekilde ele aldı. Erdursun’un köşe yazısında dikkat çeken açıklamalarına göre, mevcut emeklilik yapısının değişime ihtiyacı var. Uzman, eksiklikleri örneklerle dile getirerek toplumun farklı kesimlerini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.

Erdursun’un vurguladığına göre, Türkiye’deki emeklilik sistemi adaletsiz. Yazısında “Ülkemizde emeklilik, herkesin eşit koşullarda faydalanacağı bir sistem değil,” diyen uzman, mevcut sistemin eşitlik ilkesine uzak olduğunu ifade ediyor. Bu durumun bireylerin emeklilik sürecinde yaşadığı sorunları derinleştirdiğini belirten Erdursun, reform için acil adımlar atılması gerektiğinin altını çiziyor.

SON 2520 GÜN KURALI VE EMEKLİLİKTEKİ STATÜ DEĞİŞİKLİKLERİ

Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi’nde kaleme aldığı yazısında “Türkiye’deki emeklilik statüsü, son 2520 gün boyunca ödenen primlere göre belirleniyor” ifadelerini kullanıyor. Erdursun’a göre, 1 Ekim 2008 sonrasında bu kural net bir şekilde geçerli. Ancak, 8 Eylül 1999’a kadar olan dönemde farklı bir sistem işliyordu. Erdursun’un verdiği örnekle açıklanan durum, emeklilik sistemindeki çarpıklığı net bir şekilde gözler önüne seriyor.

EMEKLİLİKTE DAHA YÜKSEK MAAŞ ALMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Özgür Erdursun, zorunlu Bağ-Kur ile yıllarca daha fazla prim ödeyerek emekli olan kişilerin SSK’dan daha düşük emekli aylığı aldığını belirtiyor. Erdursun’a göre, bu durum kendi işini yapan veya şirket ortağı olanları cezalandıran bir yapı oluşturuyor. Ayrıca, son 2520 gün kuralını bilenlerin SSK’dan daha yüksek emekli aylığı alabileceğine dikkat çekiyor.

Erdursun, emeklilik sisteminin adil hale getirilmesi ve Bağ-Kur ile SSK arasındaki ayrımın ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

New York borsası güne karışık seyirle başladı!

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler konusunda sık değişen söylemlerinin etkisiyle güne karışık seyirle başladı.

Depremin ardından DASK gerçeği: 10 evden 4’ünün sigortası yok!

İstanbul’da dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından zorunlu deprem sigortalılık oranları gündeme geldi. Marmara Bölgesi’nde en yüksek deprem sigortalılık oranı yüzde 83 ile Yalova’da olurken, İstanbul’un deprem sigortalılık oranının yüzde 62 olduğu görüldü.

Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti.

Programın yolunda gittiğini, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu savunan Şimşek’e yanıt Prof. Yeldan’dan geldi: ‘Açıkça itiraf etti’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’deki temasları sırasında, uyguladıkları ekonomik programın “yolunda gittiğini” savunurken, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu söyledi. Şimşek’e yanıt iktisatçı Prof. Dr. Erinç Yeldan’dan geldi.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi Nisan 2025’te Yükseldi

(ANKARA) – Merkez Bankası verilerine göre Nisan 2025’te Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 7,4 puan artarak 177,7 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası, Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven …

TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

Yurtiçinde seyahat edenlerin sayısı ve harcama miktarı artış gösterdi. Seyahatlerin çoğu yakınları ziyaret etmek amacıyla yapılırken konaklama tercihlerinde değişiklikler gözlendi.