Mardin Kasımiye Medresesi: Suya işlenen kadim hikâye

Mardin’in Taş Evleri ve Tarihi Medresesi: Kasımiye Medresesi

Mardin’in Mezopotamya’ya doğru akan taş evleri oldukça etkileyici ve göz alıcı. Ancak bu güzelliklerin yanı sıra camileri, kiliseleri ve manastırları da oldukça çarpıcı bir şekilde dikkat çekiyor.

Farklı Medeniyetlerin İzleri

Mardin, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Sümerlerden Hititlere, Perslerden Artuklulara ve Osmanlı’ya kadar birçok medeniyetin izleri Mardin’de hissedilmektedir. Bu farklı kültürler, halklar ve inançlar şehre benzersiz bir karakter kazandırmıştır. Mardin’in sokaklarında dolaşırken bu zengin ve köklü tarihin etkileri açıkça hissedilmektedir.

Medrese Geleneğinin İzleri: Kasımiye Medresesi

Mardin, sadece dillerin ve dinlerin buluşma noktası değil aynı zamanda uzun bir eğitim geleneğine de ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde birçok medrese bulunmaktadır. Bu medreselerden biri de 13. yüzyılda Artuklular tarafından inşa edilmeye başlanan Kasımiye Medresesi’dir. Ancak yapımı yarım kalan medrese, 15. yüzyılda Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir döneminde tamamlanmış ve günümüze kadar Kasımiye Medresesi olarak gelmiştir.

Medrese, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar eğitim veren önemli bir merkez olmuştur. Hem dini hem de bilimsel derslerin verildiği medrese, öğrencilere farklı alanlarda eğitim imkanı sağlamıştır.

Medresede dikkat çeken önemli detaylardan biri de 2 kubbesidir. Birinde derslerin görüldüğü dershane yer alırken diğerinde yapının sahibi Kasım Cihangir’in türbesi bulunmaktadır.

Yaşamın Sembolü: Kasımiye Medresesi Havuzu

Kasımiye Medresesi, kare planlı bir şekilde tasarlanmıştır. Medreseye adım attığınız anda sizi etkileyici bir havuz karşılar. Üstü açık olarak yapılan bu havuz, İslami sembollerle doludur ve insanın yaşamı boyunca yaşadığı süreci sembolize eder.

Havuzdaki suyun akışı, insan hayatını doğumdan ölüme kadar anlatır. Havuzdan akan su Mezopotamya topraklarına ulaşırken insanın hayat yolculuğunu simgeler.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

23 Nisan’da belediyeler tatil mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Çarşamba gününe denk geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğin millete ait olduğunu simgeleyen bu özel gün, resmi tatil olarak kutlanıyor. Peki, 23 Nisan’da belediyeler …

Sincan’da Özel Çocuk İçin Duygu Dolu Doğum Günü Kutlaması

Ankara’nın Sincan ilçesi Yenikent bölgesinde emniyet ve muhtarlık, özel ihtiyaçlı çocuğa doğum günü sürprizi yaptı. Ankara Sincan’ın Yenikent bölgesinde yürekleri ısıtan bir doğum günü kutlaması gerçekleşti. Sincan ve Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü …

İşte Türkiye’de eleman bulmakta en çok zorlanılan meslek

Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) “2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu”na göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler arasında ilk sırada garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı …

Harvard Üniversitesi, Trump Yönetimine Dava Açtı

HARVARD Üniversitesi, federal fonları durduran Trump yönetimine dava açtığını duyurdu. Harvard Üniversitesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın fonları dondurma kararına karşı dün Boston’daki federal mahkemede dava açtı. Konuyla ilgili açıklamayı …

Çilimli Kaymakamı, Koltuğunu Çocuklara Devretti

DÜZCE(İHA) – Çilimli Kaymakamı Furkan Alpay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinliklerde koltuğunu çocuklara devretti. Çilimli Kaymakamlık makamında düzenlenen temsili devir teslim töreninde, Kaymakam …

Mert ne demek? Mert isminin anlamı nedir, Kuran’da geçiyor mu?

Anlamlı ve yalın isimler arasında son yıllarda adından sıkça söz ettiren “Mert” ismi, hem modern çağın ruhuna hitap etmesiyle hem de sadeliğiyle dikkatleri üzerine çekiyor. İsmin hem yumuşak bir tınıya sahip olması hem de söyleyişinin kolaylığı, onu …