Mardin Kasımiye Medresesi: Suya işlenen kadim hikâye

Mardin’in Taş Evleri ve Tarihi Medresesi: Kasımiye Medresesi

Mardin’in Mezopotamya’ya doğru akan taş evleri oldukça etkileyici ve göz alıcı. Ancak bu güzelliklerin yanı sıra camileri, kiliseleri ve manastırları da oldukça çarpıcı bir şekilde dikkat çekiyor.

Farklı Medeniyetlerin İzleri

Mardin, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Sümerlerden Hititlere, Perslerden Artuklulara ve Osmanlı’ya kadar birçok medeniyetin izleri Mardin’de hissedilmektedir. Bu farklı kültürler, halklar ve inançlar şehre benzersiz bir karakter kazandırmıştır. Mardin’in sokaklarında dolaşırken bu zengin ve köklü tarihin etkileri açıkça hissedilmektedir.

Medrese Geleneğinin İzleri: Kasımiye Medresesi

Mardin, sadece dillerin ve dinlerin buluşma noktası değil aynı zamanda uzun bir eğitim geleneğine de ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde birçok medrese bulunmaktadır. Bu medreselerden biri de 13. yüzyılda Artuklular tarafından inşa edilmeye başlanan Kasımiye Medresesi’dir. Ancak yapımı yarım kalan medrese, 15. yüzyılda Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir döneminde tamamlanmış ve günümüze kadar Kasımiye Medresesi olarak gelmiştir.

Medrese, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar eğitim veren önemli bir merkez olmuştur. Hem dini hem de bilimsel derslerin verildiği medrese, öğrencilere farklı alanlarda eğitim imkanı sağlamıştır.

Medresede dikkat çeken önemli detaylardan biri de 2 kubbesidir. Birinde derslerin görüldüğü dershane yer alırken diğerinde yapının sahibi Kasım Cihangir’in türbesi bulunmaktadır.

Yaşamın Sembolü: Kasımiye Medresesi Havuzu

Kasımiye Medresesi, kare planlı bir şekilde tasarlanmıştır. Medreseye adım attığınız anda sizi etkileyici bir havuz karşılar. Üstü açık olarak yapılan bu havuz, İslami sembollerle doludur ve insanın yaşamı boyunca yaşadığı süreci sembolize eder.

Havuzdaki suyun akışı, insan hayatını doğumdan ölüme kadar anlatır. Havuzdan akan su Mezopotamya topraklarına ulaşırken insanın hayat yolculuğunu simgeler.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

CUMA MESAJLARI RESİMLİ 2025 ANLAMLI, YENİ (En güzel cuma akşamı mesajları) | WhatsApp’tan sevdiklerinize iletebileceğiniz farklı, dualı, hadisli, ayetli, hiç duyulmamış, değişik, yazılı cuma mesajları: Hayırlı Cumalar sözleri!

Cuma mesajları en güzel, anlamlı ve resimli 2025 seçenekler 4 Temmuz cuma gününde de gönderileri süsleyerek günün anlam ve önemini taçlandıracak. Birbirinden güzel, yazılı, hareketli ve yeni cuma mesajlarını sizler için derledik… Kur’an-ı Kerim ayetleriyle bezeli, hadislerden ilham alınarak hazırlanmış, hem kısa hem de uzun versiyonlarıyla her kitleye hitap eden, dualı cuma mesajlarını sizler de tercih edebilir, sevdiklerinize ‘Cumanız mübarek olsun’ dileyebilirsiniz. WhatsApp, SMS, Facebook, Tiktok, Facebook yoluyla gönderebileceğiniz resimli resimsiz hareketli cuma mesajları, uzakları yakın edebilir, dualarınızı dostlarınıza ulaştırabilirsiniz. Her hafta maneviyatın, huzurun ve dua dolu kalplerin buluşma günü olan mübarek cuma günlerinde sevdiklerinize gönderebileceğiniz en etkileyici, anlamlı ve duygusal cuma mesajları ve cuma akşamı sözlerini haberimizde bulabilirsiniz. 2025 yılına özel hiç duyulmamış, farklı, yeni cuma mesajları ve cuma günü kutlama sözleri ile gönüllere dokun

YÖK’ün “Uluslararası Araştırmacı Programları”nın ikinci başvuruları başladı

YÖK’ün “Uluslararası Araştırmacı Programları”nın ikinci başvuruları başladı

Humoral bağışıklık nedir? 2025 AYT Humoral bağışıklık sorusu cevabı

Humoral bağışıklık, 2025 AYT’de biyoloji sorularından birisi oldu. Humoral bağışıklık, vücutta hücre dışındaki (sıvı ortamdaki) mikroorganizmalara karşı antikorlar aracılığıyla gerçekleşen bağışıklık türüdür. Antikorlar, B lenfositlerinden farklılaşan plazma hücreleri tarafından üretilen ve özgül olarak patojenlerin antijenlerine bağlanarak onları etkisiz hale getiren proteinlerdir. Bu bağışıklık türü, özellikle bakteri, virüs gibi hücre dışı patojenlere karşı etkilidir ve antikorlar sayesinde patojenlerin fagositler tarafından yutulması veya hücreleri enfekte etmesinin engellenmesi sağlanır.

Zilhicce ayı bitti mi, ne zaman bitecek? Diyanet İşleri Başkanlığı Hicri Takvimi: 2025 Zilhicce ayı son günü

Kurban Bayramının (Zilhicce Ayının 10 – 11 -12 ve 13. günlerinde kutlanır) geride kalmasıyla birlikte Zilhicce Ayı son tarihi merak edilip araştırılıyor. Hicri Takvim ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Hicri ayların başlangıcı ve bitişi bir önceki başlangıç ve bitiş tarihinden 10 – 11 gün daha erken bir tarihe denk geliyor. Hesaplamalar ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılıyor. Peki, 2025 Zilhicce ayı ne zaman bitecek? İşte merak edilip araştırılan tarihle ilgili ayrıntılar…

Okullar ne zaman açılacak? 2025-2026 eğitim öğretim yılı ne zaman başlayacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2025-2026 eğitim öğretim yılına ilişkin takvimi duyurdu. Peki, okullar ne zaman açılacak? 2025-2026 eğitim öğretim yılı ne zaman başlayacak?

YÖKDİL/2 başvuruları başladı

ÖSYM, 27 Temmuz tarihinde yapılacak 2025 Yükseköğretim Kurumları 2025-YÖKDİL/2 başvuruları başladı.