Maliyenin radarında bu kez halka açık şirketlerden gelir elde edenler var

Gelir İdaresi Başkanlığı, Halka Açık Şirketlerden Kaçak Kar Payı Alanları Tespit Etti

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan analiz sonucunda, 1725 kişinin halka açık şirketlerden beyan sınırını aşan 3,6 milyar liralık kar payı kazandığı ancak bu geliri beyan etmedikleri ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temettü geliri elde edenlere yönelik kapsamlı denetimlerin yapıldığını ve hedeflerinin vergi sisteminin daha adil ve şeffaf hale gelmesi olduğunu açıkladı.

Haberde verilen bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, halka açık şirketlerden elde edilen kar paylarına ilişkin geniş çaplı bir denetim çalışması gerçekleştirdi. 2022, 2023 ve 2024 yıllarını kapsayan bu çalışmada, halka açık şirketlerce yapılan kar payı ödemeleri detaylı bir şekilde incelendi.

Başkanlık, beyannamelerle ilgili kurumlardan aldığı bilgileri değerlendirerek yaptığı analizde, halka açık şirketlerden hisse senedi alan kişilere dağıtılan kar payı tutarlarını detaylı olarak inceledi. Bu inceleme sonucunda, gelir vergisinden istisna edilen tutar sonrasında kalan kar payı gelirlerinin yıllık beyan sınırlarını aşıp aşmadığı kontrol edildi.

Yapılan kontroller sonucunda, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında gelir vergisinden istisna edilen tutar sonrasında kalan kar payı gelirlerini beyan sınırını aşan ve yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyen 1725 kişi tespit edildi. Bu kişilerce beyan edilmeyen 3,6 milyar liralık kar payı nedeniyle yaklaşık 200 milyon liralık vergi ödenmediği belirlendi.

Halka açık şirketlerden beyan sınırının üzerinde kar payı alan ve gelir vergisi beyannamesi vermeyen kişiler ilgili vergi dairelerine bildirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergisel yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeyen mükelleflere yönelik çalışmalarını teknolojinin desteğiyle sürdüreceğini belirterek, vergi sisteminin daha adil ve şeffaf hale gelmesini hedeflediklerini vurguladı.

Related Posts

Yeni şoför kayıplara karıştı

Kayseri’de yeni işe başlayan şoför, mal dağıtımına çıkıp kayboldu; araç bulunamadı.

Tekstil sektöründe alarm: 6 ayda 300 şirket konkordato ilan etti

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, yılın ilk yarısında 300’e yakın tekstil ve hazır giyim firmasının konkordato ilan ettiğini belirterek, bu sürecin tedarik zincirinde domino etkisi yarattığını vurguladı. Öksüz, konkordatonun yalnızca banka ve kamu borçlarını kapsaması, piyasa borçlarının ise korunması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de de faaliyet gösteren müzik devi halka arz oluyor

Dünyaca ünlü ve Türkiye’de de faaliyet gösteren müzik şirketi Universal Music halka arz oluyor.

Çin menşeli elektrikli duvar saati ithalatına yönelik önlem devam edecek

Çin menşeli “elektrikle çalışan duvar saatleri” ithalatına yönelik dampinge karşı önlemin devam etmesi kararlaştırıldı.

Türkiye’nin inşaat devi iflasın eşiğinde

Türkiye’nin önde gelen inşaat ve gayrimenkul firmalarından Atış Yapı konkordato talep etti.

Alanya’da Kamyonet Sürücüsüne Ceza

Alanya’da müzik yayını yapan kamyonet sürücüsüne ceza verildi, araç trafikten men edildi.