Karayolu dışı hareketli makinelerin emisyon izleme kurallarında değişikliğe gidildi

Yeniden Düzenlenen Tebliğle Karayolu Dışı Mobil Makinelerde Emisyon Kontrolü Güçlendiriliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Karayolu Dışı Mobil Makinelere Takılmış ve Kullanımda Olan İçten Yanmalı Motorlardan Kaynaklanan Gaz Halindeki Kirleticilerin İzlenmesine Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyum sağlamak amacıyla içten yanmalı motorlara sahip karayolu dışı makinelerin emisyonlarının izlenmesi ve raporlanması için düzenlemeler yapıldı.

Yapılan düzenleme ile birlikte, makinelerin emisyon değerleri izlenerek çevre, insan sağlığı ve güvenlik açısından önlemler alınacak ve sektörün rekabet gücü korunacak.

2022 yılındaki düzenlemelerle birlikte, Türkiye’de satışa sunulan içten yanmalı motorların AB’deki en güncel ve çevreci emisyon standartlarına uygun olması zorunlu hale getirilmişti.

Yeni düzenleme ile, mevcut Faz 5 emisyon standartlarına sahip motorlardan örneklem alınarak emisyon değerlerinin izlenmesi ve raporlanması sağlanacak.

Faz 5 motorlardan elde edilen veriler, ileri seviye emisyon teknolojilerine geçiş için temel oluşturacak ve aynı zamanda üreticilerin rekabetçiliğine katkı sağlayacak.

KAYNAK: AA

Related Posts

New York borsası güne karışık seyirle başladı!

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler konusunda sık değişen söylemlerinin etkisiyle güne karışık seyirle başladı.

Depremin ardından DASK gerçeği: 10 evden 4’ünün sigortası yok!

İstanbul’da dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından zorunlu deprem sigortalılık oranları gündeme geldi. Marmara Bölgesi’nde en yüksek deprem sigortalılık oranı yüzde 83 ile Yalova’da olurken, İstanbul’un deprem sigortalılık oranının yüzde 62 olduğu görüldü.

Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti.

Programın yolunda gittiğini, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu savunan Şimşek’e yanıt Prof. Yeldan’dan geldi: ‘Açıkça itiraf etti’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’deki temasları sırasında, uyguladıkları ekonomik programın “yolunda gittiğini” savunurken, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu söyledi. Şimşek’e yanıt iktisatçı Prof. Dr. Erinç Yeldan’dan geldi.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi Nisan 2025’te Yükseldi

(ANKARA) – Merkez Bankası verilerine göre Nisan 2025’te Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 7,4 puan artarak 177,7 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası, Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven …

TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

Yurtiçinde seyahat edenlerin sayısı ve harcama miktarı artış gösterdi. Seyahatlerin çoğu yakınları ziyaret etmek amacıyla yapılırken konaklama tercihlerinde değişiklikler gözlendi.