Kadir Gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir Gecesi’nde okunacak sureler

Mübarek üç aylardan Ramazan ayının son on günü içerisinde olduğu bilinen ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu gece idrak ediliyor. Müslümanların ibadetlerini yoğunlaştırarak, bolluk, bereket, sağlık ile tövbe etme gibi fırsatları bulduğu bu özel günde, okunacak sureler ile de ibadetler desteklenecek. Peki Kadir Gecesi’nde hangi ibadetler yapılmalı? Hangi sureler okunmalı?

KADİR GECESİNDE YAPILACAK İBADETLER VE OKUNACAK SURELER NELER?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde (www.diyanet.gov.tr) yer alan bilgilerde şu açıklamalar yer almaktadır;

Kadir sözlükte; değer, kıymet ve itibar demektir. Bu geceye Kadir Gecesi denilmesi de hiç şüphesiz şeref ve kıymetinden dolayıdır. Kadir Gecesini bu derece değerli kılan en önemli sebep de Kur’ân-ı Kerim’in bu gece indirilmeye başlanmış olmasıdır. Kur’ân-ı Kerim’in nüzulü ve Peygamberimizin insanlığa son peygamber olarak gönderilmesi, dünya tarihinin en önemli hadisesidir.

İslam âlimleri Kadir gecesinin Ramazan’ın 27. gecesi olduğu konusunda ittifak etmiş olmalarına rağmen, İslâm kaynaklarında belirtildiğine göre Allah Teâlâ birtakım hikmetlere dayanarak Kadir gecesini ve onun dışında daha bazı şeyleri de gizli tutmuştur. Bunlar: cuma günü içerisinde duanın kabul olacağı saat; beş vakit içerisinde Salât-ı vusta; ilâhî isimler içerisinde İsm-i Azam; bütün taatlar ve ibadetler içerisinde rızay-ı ilâhî; zaman içerisinde kıyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunların gizli tutulmasından maksat müminlerin her daim uyanık, dikkatli, hazırlıklı ve devamlı Allah’a ibadet ve taat içerisinde olmalarını sağlamaktır. İşte zamanı gizlenen ancak kuvvetle muhtemel Ramazan’ın 27. Gecesi olarak bilinen bu geceyi müminler gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ve taatle değerlendirmelidir.

Kadir Gecesini gereği gibi anlayıp hakkıyla değerlendirmenin yolu, Kur’ân-ı Kerîm’in eşsiz mesajlarını anlamaktan geçer. Bu itibarla, Kadir Gecesi Kur’ân-ı öğrenme ve Resûlüllah’ı tanıma, onların öngördüğü fazilet ilkeleri doğrultusunda yaşama ve her türlü kötülüğü terk etme vesilesi kabul edilmelidir. Zira insanlara dünya ve âhiret mutluluğunu sağlamayı hedefleyen ve manevi varlığımızı karartan her türlü olumsuzluktan arındırarak, bizi üstün ahlâkî değerlere yönelten Kur’ân’dır. O’nun getirdiği ilke ve prensiplerin özünde aydınlık, hoşgörü, dostluk ve kardeşlik vardır. O, insanlar arasında sevgi, uzlaşma, yardımlaşma, kardeşlik ve istikrarı sağlayacak; fert ve toplum planında pek çok ahlâkî ve sosyal problemin hak ve adalet çerçevesinde çözülmesine ışık tutacak ve insanlara gelişme yollarını göstererek onları geleceğe hazırlayacak ilâhî ölçüleri içeren bir kitaptır. Kur’ân’ ın bu özelliği, “Gerçekten bu Kur’an en doğru olan yola götürür ve iyi işler yapan Mü’minler için büyük bir mükafat olduğunu müjdeler” (İsrâ, 17/9) “Biz Kur’an’dan, Mü’minler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruz…” (İsrâ, 17/82) ayetleriyle dile getirilmektedir. Ayrıca bu geceyi, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfar ederek ve dua yaparak değerlendirmeli, geçen hayatımızın Kur’an ve Sünnete uygun olup olmadığının muhasebesini yapmalıyız. Dargınlık, kırgınlık, kin ve nefretin yerine sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve kardeşliği hâkim kılmalıyız.

Bu gece Yetimlerin, kimsesizlerin, fakir ve muhtaçların yüzünü güldürmek, onlara yardım elimizi uzatmak için büyük bir fırsattır. Bu nedenle manen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla, yaklaşık 80 küsur yıllık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade etmeliyiz. Sayısız manevî güzelliğin yaşandığı ve mükâfatların sınırsız olarak verildiği bu gecede; özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulamalı, kendimizle hesaplaşmalı, iyi ve güzel davranışlarımızı artırmaya, kötü davranışlardan uzaklaşarak kalbimizdeki manevî kirleri temizlemeye çalışmalıyız.

Bu gibi mübarek gün ve geceleri değerlendirirken gözden uzak tutulmaması gereken bir durum ise, ibadet ve taatlerimizi sadece bu geceye hasretmemeli, her zaman Allah’ın kulu ve Hz. Muhammed (sav)in ümmeti olduğumuzu hatırda tutup, ona göre hayatımızı yönlendirmeliyiz. Mübarek gün ve geceler toplumsal hayata pek çok yönden katkı sağlamakta, bugün ve geceler vesilesi ile insanlar birbirlerini ve yakınlarını aramakta, yetimler ve fakirler gözetilmekte, hastalar ziyaret edilmekte ve dargınlar barışmaktadır.

Kadir Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr

2- Ve ma edrake ma leyletülkadr

3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr

4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr

5- Selamün hiye hatta matle’ılfecr

Kadir Suresi Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.

1- Biz o (Kur’ân)nu Kadir gecesinde indirdik.

2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.

5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

KADİR GECESİ’NDE HANGİ DUA OKUNUR?

Yine işe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, ramazanda diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazanın son on gününde de ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ’tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72; İbni Mâce, Sıyâm 57.)

KADİR GECESİ DUASI ARAPÇA OKUNUŞU

Hz. Aişe (r.anha) Rasûlüllah (s.a.s)’e demiştir ki:

“Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):

“Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu.” (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Ebû Hüreyre (r.a)’ın rivâyet etmiş olduğu hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur:

“Kim Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, Kadir, 1).

KADİR GECESİ DUASI MEALİ

– “Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et” buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5.)

Related Posts

CUMA MESAJLARI RESİMLİ 2025 ANLAMLI, YENİ (En güzel cuma akşamı mesajları) | WhatsApp’tan sevdiklerinize iletebileceğiniz farklı, dualı, hadisli, ayetli, hiç duyulmamış, değişik, yazılı cuma mesajları: Hayırlı Cumalar sözleri!

Cuma mesajları en güzel, anlamlı ve resimli 2025 seçenekler 4 Temmuz cuma gününde de gönderileri süsleyerek günün anlam ve önemini taçlandıracak. Birbirinden güzel, yazılı, hareketli ve yeni cuma mesajlarını sizler için derledik… Kur’an-ı Kerim ayetleriyle bezeli, hadislerden ilham alınarak hazırlanmış, hem kısa hem de uzun versiyonlarıyla her kitleye hitap eden, dualı cuma mesajlarını sizler de tercih edebilir, sevdiklerinize ‘Cumanız mübarek olsun’ dileyebilirsiniz. WhatsApp, SMS, Facebook, Tiktok, Facebook yoluyla gönderebileceğiniz resimli resimsiz hareketli cuma mesajları, uzakları yakın edebilir, dualarınızı dostlarınıza ulaştırabilirsiniz. Her hafta maneviyatın, huzurun ve dua dolu kalplerin buluşma günü olan mübarek cuma günlerinde sevdiklerinize gönderebileceğiniz en etkileyici, anlamlı ve duygusal cuma mesajları ve cuma akşamı sözlerini haberimizde bulabilirsiniz. 2025 yılına özel hiç duyulmamış, farklı, yeni cuma mesajları ve cuma günü kutlama sözleri ile gönüllere dokun

YÖK’ün “Uluslararası Araştırmacı Programları”nın ikinci başvuruları başladı

YÖK’ün “Uluslararası Araştırmacı Programları”nın ikinci başvuruları başladı

Humoral bağışıklık nedir? 2025 AYT Humoral bağışıklık sorusu cevabı

Humoral bağışıklık, 2025 AYT’de biyoloji sorularından birisi oldu. Humoral bağışıklık, vücutta hücre dışındaki (sıvı ortamdaki) mikroorganizmalara karşı antikorlar aracılığıyla gerçekleşen bağışıklık türüdür. Antikorlar, B lenfositlerinden farklılaşan plazma hücreleri tarafından üretilen ve özgül olarak patojenlerin antijenlerine bağlanarak onları etkisiz hale getiren proteinlerdir. Bu bağışıklık türü, özellikle bakteri, virüs gibi hücre dışı patojenlere karşı etkilidir ve antikorlar sayesinde patojenlerin fagositler tarafından yutulması veya hücreleri enfekte etmesinin engellenmesi sağlanır.

Zilhicce ayı bitti mi, ne zaman bitecek? Diyanet İşleri Başkanlığı Hicri Takvimi: 2025 Zilhicce ayı son günü

Kurban Bayramının (Zilhicce Ayının 10 – 11 -12 ve 13. günlerinde kutlanır) geride kalmasıyla birlikte Zilhicce Ayı son tarihi merak edilip araştırılıyor. Hicri Takvim ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Hicri ayların başlangıcı ve bitişi bir önceki başlangıç ve bitiş tarihinden 10 – 11 gün daha erken bir tarihe denk geliyor. Hesaplamalar ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılıyor. Peki, 2025 Zilhicce ayı ne zaman bitecek? İşte merak edilip araştırılan tarihle ilgili ayrıntılar…

Okullar ne zaman açılacak? 2025-2026 eğitim öğretim yılı ne zaman başlayacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2025-2026 eğitim öğretim yılına ilişkin takvimi duyurdu. Peki, okullar ne zaman açılacak? 2025-2026 eğitim öğretim yılı ne zaman başlayacak?

YÖKDİL/2 başvuruları başladı

ÖSYM, 27 Temmuz tarihinde yapılacak 2025 Yükseköğretim Kurumları 2025-YÖKDİL/2 başvuruları başladı.