Dünya Bankası, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu’nun Ekim 2022 sayısını “Pandemi, Savaş, Resesyon: Alüminyum ve bakır fiyatlarının itici güçleri” başlığıyla yayınladı.
Raporda, global büyümedeki keskin yavaşlamanın ve yaklaşan global resesyona ait tasaların emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi.
Avrupa’da güç krizi korkusu
Küresel büyümedeki yavaşlama ağırlaştıkça emtia fiyatlarının gelecek 2 yıl içinde gevşemesinin beklendiği kaydedilen raporda, fakat fiyatların son 5 yıldaki ortalamalarının epey üzerinde kalmaya devam edeceği aktarıldı.
Raporda, Avrupa’da gelecek kış aylarında gücün ulaşılabilirliğine ait tasalar ağırlaşırken güç piyasalarının bir dizi arz tasasıyla karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, beklenenden yüksek güç fiyatlarının başta besin olmak üzere güç dışı fiyatlara yansıyabileceği ve besin güvensizliğiyle ilgili meselelerin uzamasına neden olabileceği söz edildi.
2023’te güç fiyatlarında yüzde 11,2 düşüş beklentisi
AA’nın haberine nazaran, yükselen emtia fiyatlarının enflasyonist baskıları uzatabileceği vurgulanan raporda, petrol, doğal gaz ve kömürün oluşturduğu güç emtia fiyat endeksinin bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 59,1 yükselmesinin beklendiği kaydedildi.
Raporda, güç fiyat endeksinin 2023’te ise yüzde 11,2 düşmesinin beklendiği, lakin kelam konusu düşüşe karşın fiyatların son 5 yıldaki ortalamanın yüzde 75 üzerinde olmaya devam etmesinin beklendiği bildirildi.
Tarım eserleri, metaller ve mineraller üzere güç dışı emtia fiyatlarından oluşan endeksin ise bu yıl yüzde 10,5 artacağının iddia edildiği belirtilen raporda, kelam konusu endeksin gelecek yıl ise 8,1 düşmesinin öngörüldüğü aktarıldı.
Raporda, Brent tipi ham petrolün varil fiyatının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 42 artışla ortalama 100 dolar düzeyinde gerçekleşeceği, 2023’te ise yüzde 8 azalışla ortalama 92 dolara gerilemesinin beklendiği aktarıldı. Raporda, Brent tipi ham petrolün varil fiyatının 2024’te ise ortalama 80 dolar düzeyinde olmasının beklendiği kaydedildi.
Altın fiyatlarında düşüş beklentisi
Değerli metallere ait fiyat endeksinin ise bu yıl yüzde 4 ve gelecek yıl yüzde 3,6 azalmasının beklendiği belirtilen raporda, altının ons fiyatının bu yıl geçen yıla nazaran yüzde 1,4 ve 2023’te yüzde 4,2 azalacağı varsayımı yer aldı.
Raporda, ziraî eserlerin fiyat endeksinin ise bu yıl yüzde 13,4 artmasının beklendiğine işaret edilirken, gelecek yıl yüzde 4,5’lik azalış öngörüldüğü aktarıldı.
Metal fiyatlarının ise bu yıl yüzde 2,9 artarken gelecek yıl yüzde 15 düşeceğinin iddia edildiği belirtilen raporda, metal fiyatlarındaki düşüş beklentisinin büyük ölçüde zayıf global büyüme ve Çin’deki ekonomik yavaşlama telaşlarından kaynaklandığı tabir edildi.