Bozkır’ın Son Su Değirmeni

Bozkır İlçesindeki Son Su Değirmeni: Geleneksel Değirmencilik

Konya’nın Bozkır ilçesinde geçmişten günümüze ulaşan ve suyla çalışan un değirmeni, Ömer Kök ve eşi Nurkadın Kök tarafından işletiliyor. Ömer Kök, 25 yıldır bu değirmeni çalıştırdığını ve ilçedeki son değirmenci olduğunu vurgulayarak, değirmenin unuttuğumuz mesleklerden biri olduğunu belirtiyor.

Değirmencilik, mevsimsel bir meslek olan ve sadece bahar aylarında su seviyesi uygun olduğunda yapılan bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Ömer Kök, eşi Nurkadın Kök’e bu mesleği öğrettiğini ve artık işin büyük kısmının eşi tarafından yürütüldüğünü ifade ediyor. Buğdaylarının yerli köy buğdayı olduğunu ve elde ettikleri unun esmer olduğunu belirten Kök, değirmenlerinde geleneksel yöntemlerle üretim yaptıklarını da ekliyor.

Bozkır ilçesinin Çağlayan Mahallesi’nde bulunan bu son su değirmeni, teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber geleneksel meslekleri kaybolmaya yüz tutan bir hatırayı temsil ediyor. Ömer Kök ve eşi, bu kültürel mirası yaşatmaya devam ederken, gelecek nesillere aktaracak bir çırak arayışında.

Bozkır’ın son su değirmeninde yapılan çalışmalar ise doğal ve geleneksel. Üretim sürecinde hiçbir elektrik kullanılmıyor ve tamamen doğal yöntemlerle kepekli un üretiliyor. Eski zamanlarda buğdaylarını kaya tuzu ile koruduklarını ve bu sayede unun ömrünü uzattıklarını belirten Ömer Kök, unlarının tadının ve kalitesinin ön planda olduğunu vurguluyor.

Bozkır’ın bu tarihi su değirmeni, ziyaretçilerine unlarını almaya gelenler arasında emekli öğretmen Ali Tanrıverdi’yi de ağırlıyor. Tanrıverdi, buranın ununu severek aldıklarını ve su değirmeni unlarına alışık olduklarını belirterek, kasabalarında eskiden 18 su değirmeni olduğunu ancak şimdi sadece bir tanesinin kaldığını ve bu değirmenden aldıkları unla memnun olduklarını ifade ediyor.

Related Posts

New York borsası güne karışık seyirle başladı!

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler konusunda sık değişen söylemlerinin etkisiyle güne karışık seyirle başladı.

Depremin ardından DASK gerçeği: 10 evden 4’ünün sigortası yok!

İstanbul’da dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından zorunlu deprem sigortalılık oranları gündeme geldi. Marmara Bölgesi’nde en yüksek deprem sigortalılık oranı yüzde 83 ile Yalova’da olurken, İstanbul’un deprem sigortalılık oranının yüzde 62 olduğu görüldü.

Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti.

Programın yolunda gittiğini, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu savunan Şimşek’e yanıt Prof. Yeldan’dan geldi: ‘Açıkça itiraf etti’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’deki temasları sırasında, uyguladıkları ekonomik programın “yolunda gittiğini” savunurken, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu söyledi. Şimşek’e yanıt iktisatçı Prof. Dr. Erinç Yeldan’dan geldi.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi Nisan 2025’te Yükseldi

(ANKARA) – Merkez Bankası verilerine göre Nisan 2025’te Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 7,4 puan artarak 177,7 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası, Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven …

TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

Yurtiçinde seyahat edenlerin sayısı ve harcama miktarı artış gösterdi. Seyahatlerin çoğu yakınları ziyaret etmek amacıyla yapılırken konaklama tercihlerinde değişiklikler gözlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir