İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından üniversiteliler eylemlerini yeni bir boyuta taşıyarak 2 Nisan’da (bugün) tüketim boykotu kararı almıştı. Toplumda geniş bir destek bulan boykot çağrılarına sendikaların yanı sıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel de destek verdi.
AKP’Lİ KURMAYLAR RAHATSIZ
Özel’in desteğini açıklamasıyla birlikte daha da kitleselleşen boykot çağrıları AKP’li bürokratları rahatsız etti. Bakanların yanı sıra, AKP’li birçok üst düzey isim TV yayınlarına katılarak boykot çağrılarına karşı açıklamalarda bulunurken sosyal medya paylaşımları ile de boykot eylemlerini kırmaya çalıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “boykot” çağrılarına yönelik resen soruşturma başlattı.
Üniversitelilerin başlattığı boykot çağrıları, patronları da tedirgin etti. Sermaye çevrelerinde birçok isim boykot çağrılarına karşı açıklamalar yaptı.
Söz konusu işçi hakları olunca, uluslararası tekellerle bir ağız olan sermaye temsilcileri, kârları tehdit altına girince “yerli ve milli” söylemine başvurdu, boykot çağrılarını “emperyalist zihniyetlere ait” diye nitelendirdi. Türkiye’nin en büyük kentinde milyonlarca yurttaşın oyuyla seçilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanması milyonlarca yurttaşın tepkisini çekerken, sermaye temsilcileri boykot kararına karşı “Bizi biz ve bir yapan değerler” söylemleri eşliğinde şirketlere sahip çıkma çağrıları yaptı.
TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: BOYKOT ÇAĞRILARI YANLIŞ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomik boykot çağrılarına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,”Üreten, istihdam sağlayan, yatırım yapan şirketlerimizin hedef haline getirilmesi ve boykot çağrıları yanlıştır. Şirketlerimiz siyasi tartışmaların dışında tutulmalıdır” ifadelerini kullandı.
MÜSİAD BAŞKANI ASMALI: YERLİ VE MİLLİ SERMAYE…
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, boykot çağrılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Asmalı, “Bu çağrı, yerli ve milli sermayemizi zayıflatmaya, ekonomik bağımsızlığımızı tehlikeye atmaya ve küresel sermayeye alan açmaya yönelik açık bir girişimdir” ifadelerini kullandı.
TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: TİCARET DURMAMALI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, boykot çağrısına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Bu ekonomik zorlukta müşterisine hizmet etmeye çalışan esnaf ve sanatkara destek olunmalı ve ticaret durdurulmamalı” ifadesini kullandı.
ASKON BAŞKANI AYDIN: KİMLER OLDUĞUNU BİLİYORUZ
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutukluluğuna da gönderme yaparak, “Hukuki süreci de hukukçularınız ile yürütürsünüz. İnsanları sokaklara döküp karşı karşıya getirerek, ülkemizin ve milletimizin refahı için gece gündüz çabalayan üreticilerimizi hedef alarak süreci yürütemezsiniz” dedi, boykot çağrısını “emperyalist zihniyetlere ait” diye nitelendiren Aydın, “Dün bu tarz çağrıların kimler tarafından yapıldığını biliyoruz. Bugün hala ülkemize bu tarz boykotları uygulayanların kimler olduğunu biliyoruz” dedi.
TÜRES BAŞKANI BİNGÖL: DAHA ÇOK TÜKETİM İSTİYORUZ
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, boykot çağrılarını “kınadıklarını” belirterek, “Duyarlı vatandaşlarımızın yarın daha çok alışveriş yapmasını ve daha çok tüketmesini istiyoruz. Yerli ve milli markalarımıza tam destek veriyoruz. İnanıyoruz ki bu çağrıyı milletimiz sağduyusuyla boşa çıkaracaktır” dedi.
İTO BAŞKANI AVDAGİÇ: BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZ…
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ekonomik boykot çağrılarına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bizi biz ve bir yapan değerlerimize sahip çıkmamız gereken günlerden geçiyoruz. Şirketlerimiz bu değerlerimizin başında gelir. Boykot çağrıları yanlıştır. Türkiye, bir aklıselim ülkesidir. Köklü devlet geleneğiyle, kısır siyasi çatışmaların savuracağı bir ülke olamaz. Kaybedenin Türkiye’nin şirketleri, Türkiye’nin ekonomisi, 86 milyon vatandaşımızın fedakarlığıyla oluşturduğu üretim birikimi olmasına izin vermemeliyiz. Türkiye’nin yerli ve bağımsız ekonomisinin ürünü ve istihdam kaynağı olan şirketlerine saldırılamaz” ifadelerini kullandı.
İSTİB BAŞKANI KOPUZ: MİLLETİ AYRIŞTIRMAYI GÖZA ALMIŞ DURUMDALAR
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, da İmamoğlu’na yönelik operasyonları ve halk tepkisini görmezden gelerek boykot çağrılarına ilişkin muhalefeti suçladı.
Kopuz, “Önce gençleri sokağa dökmeye çalıştılar, istedikleri başarıyı elde edemeyince, yerli ve milli markaları hedef tahtasına koydular. Vatandaşlarımız yerli markalarına sahip çıkınca, bu kez tüm ticareti engellemeye çalışıyorlar. Bu çağrı tam bir çaresizlik ve basiretsizlik örneği. Milletimiz bu oyunlara elbette gelmeyecektir” ifadesini kullandı.
ATO YÖNETİM KURULU BAŞKANI BARAN: PRİM VERMEYELİM
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yaptığı yazılı açıklamada, “Son dönemde ekonomimizi hedef alan çağrıları iş dünyası olarak kaygıyla izliyoruz. Bu süreçte piyasaları dengesizleştirecek, ekonomimizi ve sosyal hayatı olumsuz etkileyecek eylemleri ve boykot çağrılarını doğru bulmuyoruz. Boykot, yerli ve milli üretimin, ticaretin, istihdamın ve vergi gelirlerinin altına mayın döşemek olur. Tüccarımızın, sanayicimizin, işçimizin alın terini, milletimizin geleceğini heba etmemeliyiz. Üreticisinden işletme sahibine, tedarikçisinden çalışanına, milletimizin her bir ferdine olumsuz yansımaları olacak çağrılara prim vermeyelim. Bu süreci ayrıştırarak boykotlarla değil, birlik ve beraberlik içinde, ülkemizi nasıl daha da geliştirebileceğimize odaklanarak geçirmeliyiz. Milletimizi itidalli olmaya davet ediyorum” dedi.
Bursa’dan Konya’ya, Van’dan Antalya’ya birçok sermaye temsilcisi benzer açıklamalar ile boykot kararına tepki gösterdi.