Bakan Kacır ‘Yerli Malı Tebliği’ni değerlendirdi: Katma değerli üretimi daha çok teşvik ediyoruz

Yerli Malı Tebliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Yerli Malı Belgesi alma başvurularının yerli malı ürünün belirlenmesi ve belgelendirilmesiyle ilgili usul ve esasları düzenleyen “Yerli Malı Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, idarelerin Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımları ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yerli malıyla ilgili diğer düzenlemeleri kapsayan bu tebliğ hayata geçirildi.

Bakan Kacır, konuyla ilgili sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda, Türk sanayisinin üretim kapasitesini artıracak ve rekabetçiliğini güçlendirecek yeni Yerli Malı Tebliği’nin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Kacır, bu tebliğle yerli ve katma değerli üretimi teşvik ettiklerini belirterek, “Başvuru, belgelendirme, hesaplama, inceleme/denetim ve dijitalleşme süreçlerinde şeffaflığı esas alan birçok yenilik getiriyoruz. Sanayimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun.” ifadelerine yer verdi.

YERLİ KATKI ORANINA GÖRE SINIFLANDIRMA

Yeni “Yerli Malı Tebliği” içinde yer alan düzenlemeler arasında şunlar bulunmaktadır: Yerli Malı Belgeleri, yerli katkı oranına göre sınıflandırılacak. Yüksek yerli katkı oranına sahip ürünler, yüksek düzeyde belgelendirilecek. Ayrıca, Zorunlu Yerli Girdi Listesi’nde belirtilen kritik bileşenler için yerlilik şartı getirilerek ülkedeki imkanlardan daha fazla yararlanılacak. Yerli Malı Belgesi sahibi üreticilerin ve ürün bilgilerinin hem kamu idareleri hem de firmalar tarafından erişilebilir olması sağlanacaktır. Belgelerin güvenirliliğini artırmak için planlı ara kontroller uygulanacaktır.

Ayrıca, yerli katkı oranı hesaplanırken yurt içinden temin edilen girdilerin yerlilik oranları dikkate alınacak ve Teknolojik Ürün Belgesi sahiplerine ek puanlar verilebilecektir. Yazılım ürünlerinin yerli kabul edilebilmesi için Teknolojik Ürün Belgesi zorunlu olacaktır. Belgelendirme sürecinde görev alan teknik personel eğitimden geçirilecek ve performansları sınanarak raporlanacaktır.

Related Posts

Datça açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz’de Datça açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Yılın 5 ayı kömürün başında yatıp kalkıyorlar

Yaz mevsiminde vatandaşlar mangal keyfi yaparken, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki bir tesiste çalışan üreticiler her yıl nisan ve eylül ayları arasında odun kömürü üretimi yapıyor. Oldukça zahmetli olan odun kömürü üretimi, meşe ağaçlarının 4-5 …

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Rusya, Ukrayna’da bir yerleşim birimini daha ele geçirdi: Tolstoy Rus kontrolüne geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde Tolstoy yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.

Kırşehir’de içme suyu skandalı: Su kesintilerinin ve musluklardan çamur akmasının nedeni ortaya çıktı

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri; sorumluluk alanlarındaki su kuyularının bakım ve onarımıyla temiz su temin ettiklerini ifade etti. DSİ yetkilileri …