Benzinli araçlar tarih oluyor

Elektrikli Araç Satışları 9,1 Milyona Ulaştı!

Yılın ilk 6 ayında dünya çapında elektrikli araç satışları 9,1 milyona ulaşarak yüzde 28 artış gösterdi.

Rho Motion adlı İngiltere merkezli araştırma kuruluşunun verilerine göre, haziran ayında ve yılın ilk yarısında elektrikli araç satışları artış gösterdi.

Haziranda, elektrikli araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarken, önceki aya kıyasla yüzde 7 yükseldi.

2021’in ilk yarısında dünya genelinde 9,1 milyon elektrikli araç satıldı ve bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28’lik bir artışı temsil ediyor.

Çin, elektrikli araç satışlarında ön sırayı alarak yılın ilk yarısında oldukça etkili oldu. Toplam satılan elektrikli araçların 5,5 milyonu Çin’de tescil edildi. Bu dönemde Çin’deki elektrikli araç satışları yıllık bazda yüzde 32 büyüdü.

Çin’de elektrikli araçlara sağlanan teşviklerin kaldırılacağına dair spekülasyonlar pazarı yavaşlatmaya yönelik olsa da satışlardaki artış devam etti.

Çin’de, ikinci yarıda daha fazla finansmanın erişilebilir hale gelmesiyle elektrikli araç satışlarında güçlü büyümenin devam edeceği öngörülüyor.

Avrupa’da ise elektrikli araç satışları yılın ilk yarısında yüzde 26 artarak 2 milyona ulaştı.

İspanya, Almanya ve İngiltere’de elektrikli araç satışları artarken, Fransa’da sübvansiyonların kesilmesiyle satışlar yüzde 13 düştü.

Kanada ve Meksika Tarifelerden Etkilendi

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika’yı kapsayan Kuzey Amerika’da elektrikli araç satışları yüzde 3 artarak 900 bin seviyesine ulaştı. Kanada’da satışlar yüzde 23 azalırken, Meksika’da ve ABD’de sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 6 artış yaşandı.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan “Büyük Güzel Yasa Tasarısı” ile geçmişte yürürlüğe konulan Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamındaki elektrikli araçlara verilen vergi indirimleri geri çekildi.

Bu durum, ABD’de elektrikli araç satışlarının 2025’e kadar artış göstermesi beklentisiyle birlikte, vergi indirimlerinin sona ermesiyle yılın son çeyreğinde talepte keskin bir düşüş öngörülüyor.

Diğer bölgelerde ise elektrikli araç satışları yüzde 40 artarak 700 bine ulaştı.

Sübvansiyonlu Araçların Satışının Devamı Bekleniyor

Rho Motion Veri Müdürü Charles Lester verilere ilişkin yaptığı açıklamada, Çin ve Avrupa’nın elektrikli araçlar konusunda hızla ilerlediğini vurguladı.

Her iki elektrikli aracın birinin Çin pazarında satıldığına dikkat çeken Lester, “Çin’de satılan yeni araçların yarısı elektrikli. Sübvansiyonlarla ilgili endişelere rağmen, güçlü elektrikli araç satış eğiliminin yıl boyunca devam etmesini bekliyoruz. Avrupa genelinde büyüme olsa da eşit dağılmadı. İngiltere ve Almanya öne çıkarken, Fransa geride kaldı. Fiyat duyarlılığı yüksek olan sürücüler hala sübvansiyonlara bağımlı durumda.” ifadelerini kullandı.

Lester, Kuzey Amerika’da özellikle Kanada’da elektrikli araç satışlarında bir yavaşlama yaşandığını belirterek, “Trump’ın Büyük Güzel Yasası ile yaptığı son kesintilerle, ABD’nin 2025’te elektrikli araç pazarında büyümesinin zor olabileceğini görebiliriz.” dedi.

Related Posts

Yarım asırlık dev darboğaza girdi; iflasın eşiğine geldi

Sektörünün öncü firmalarından olan yarım asırlık Arslan Alüminyum, mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Şirket hakkında iki aylık geçici mühlet kararı verildi.

Bakan Kacır’dan Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’na ilişkin paylaşım: Türkiye’mizin tüm illerinde dev yatırımları hayata geçireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile Türkiye’nin tüm illerinde dev yatırımları hayata geçireceklerini bildirdi.

Cari açık Mayıs’ta 684 milyon dolar oldu: Son 7 ayın en düşük seviyesi

Türkiye’nin cari işlemler açığı, 2025 yılı Mayıs ayında 684 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam son 7 ayın en düşük seviyesi olurken, yıllıklandırılmış açık ise 3,8 milyar dolar azalarak 16 milyar dolara geriledi.

POS cihazında yeni dönem! Başkasına ait cihazı kullananlara kötü haber

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışılığı önlemek için harekete geçti. Yeni düzenlemeyle perakende satış yapan mükellefler, yalnızca kendi adlarına tanımlı POS cihazlarını kullanabilecek.

Horoz karası üzümünde kara yıl

Musabeyli ilçesine bağlı Kayapınar Köyü Muhtarı Ramazan Ercan, her yıl yaklaşık 5 bin ton olan horoz karası üzümü rekoltesinin bu yıl bin tona kadar düşmesinin beklendiğini belirtti. Muhtar Ercan, “Gerek don, gerekse aşırı sıcaklık ve kuraklık …

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …