Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Galatasaray Lisesi Öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, Fenolftalein İle Mücadele Ediyor

Galatasaray Lisesi öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, 2018 yılında insan sağlığını tehdit eden ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olan fenolftalein maddesini inceleyerek önemli bir çalışmaya imza attı. Bu madde, atık sulara karışarak sonrasında içme ve kullanma sularını kirletiyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bengisu’nun suya karışmış fenolftalein miktarını kolayca tespit edebilen çalışması, 48 ülkeden 650 bilim insanı ve 300 lise öğrencisinin katıldığı “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamındaki yarışmada altın madalya kazandı.

3 Aşamayı Geçerek Finale Kaldı

Önümüzdeki eğitim öğretim yılında 11. sınıfa geçecek olan Bengisu, yaptığı çalışmayı ve elde ettiği başarıyı anlattı. Tek Türk katılımcı olarak yer aldığı yarışmada, projelerini özetleyen metinle ilk aşamayı geçti. Ardından projelerini İngilizce sunmaları istendi ve bu aşamada 500’e yakın proje arasından seçilenler bir sonraki aşamaya geçti. Bangkok’ta düzenlenen finalde 98 projenin arasında yer alan Bengisu, suyun fotoğrafını çekerek içindeki fenolftalein miktarını tespit edebilen yöntemi jüriye sundu.

İçme Suyuna Karışan Tehlikeli Madde: Fenolftalein

Fenolftalein, insan sağlığına zarar veren bir madde olmasına rağmen halen birçok alanda kullanılmaya devam ediyor. Kanserojen olduğu tespit edilen bu madde, atık sulardan içme sularına karışarak insan sağlığını tehdit ediyor. Bengisu’nun geliştirdiği yöntem, fenolftaleini akıllı telefonlar aracılığıyla tespit etmeyi mümkün kılıyor. Bu sayede suyun temizliği kolayca kontrol edilebiliyor.

Fenolftaleini Kolayca Tespit Etmek

Bengisu, fenolftaleini su numunelerinden ayırmak yerine tespit etmeye odaklanarak çalıştı. Numunelerin ışık geçirgenliğini ölçerek, RGB değerlerine bakarak fenolftalein miktarını belirledi. Geliştirdiği yöntem, cep telefonları aracılığıyla uygulanabilir nitelikte ve suyun içindeki zararlı maddenin miktarını doğru bir şekilde ölçebiliyor.

Hedef: Nobel Ödülü Kazanmak

Bengisu, fenolftalein üzerine yaptığı çalışmalarla sadece uluslararası alanda başarı elde etmekle kalmadı, aynı zamanda gelecekte vücuttaki dopamin seviyesini tespit etmeyi hedefleyen bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalarıyla adını duyurmayı hedefleyen Bengisu, Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. MacMillan ile yaptığı görüşmede, organik kimya alanında çalışmalar yapmayı ve Princeton Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdürmeyi planlıyor.

Related Posts

CUMA MESAJLARI RESİMLİ 2025 ANLAMLI, YENİ (En güzel cuma akşamı mesajları) | WhatsApp’tan sevdiklerinize iletebileceğiniz farklı, dualı, hadisli, ayetli, hiç duyulmamış, değişik, yazılı cuma mesajları: Hayırlı Cumalar sözleri!

Cuma mesajları en güzel, anlamlı ve resimli 2025 seçenekler 4 Temmuz cuma gününde de gönderileri süsleyerek günün anlam ve önemini taçlandıracak. Birbirinden güzel, yazılı, hareketli ve yeni cuma mesajlarını sizler için derledik… Kur’an-ı Kerim ayetleriyle bezeli, hadislerden ilham alınarak hazırlanmış, hem kısa hem de uzun versiyonlarıyla her kitleye hitap eden, dualı cuma mesajlarını sizler de tercih edebilir, sevdiklerinize ‘Cumanız mübarek olsun’ dileyebilirsiniz. WhatsApp, SMS, Facebook, Tiktok, Facebook yoluyla gönderebileceğiniz resimli resimsiz hareketli cuma mesajları, uzakları yakın edebilir, dualarınızı dostlarınıza ulaştırabilirsiniz. Her hafta maneviyatın, huzurun ve dua dolu kalplerin buluşma günü olan mübarek cuma günlerinde sevdiklerinize gönderebileceğiniz en etkileyici, anlamlı ve duygusal cuma mesajları ve cuma akşamı sözlerini haberimizde bulabilirsiniz. 2025 yılına özel hiç duyulmamış, farklı, yeni cuma mesajları ve cuma günü kutlama sözleri ile gönüllere dokun

YÖK’ün “Uluslararası Araştırmacı Programları”nın ikinci başvuruları başladı

YÖK’ün “Uluslararası Araştırmacı Programları”nın ikinci başvuruları başladı

Humoral bağışıklık nedir? 2025 AYT Humoral bağışıklık sorusu cevabı

Humoral bağışıklık, 2025 AYT’de biyoloji sorularından birisi oldu. Humoral bağışıklık, vücutta hücre dışındaki (sıvı ortamdaki) mikroorganizmalara karşı antikorlar aracılığıyla gerçekleşen bağışıklık türüdür. Antikorlar, B lenfositlerinden farklılaşan plazma hücreleri tarafından üretilen ve özgül olarak patojenlerin antijenlerine bağlanarak onları etkisiz hale getiren proteinlerdir. Bu bağışıklık türü, özellikle bakteri, virüs gibi hücre dışı patojenlere karşı etkilidir ve antikorlar sayesinde patojenlerin fagositler tarafından yutulması veya hücreleri enfekte etmesinin engellenmesi sağlanır.

Zilhicce ayı bitti mi, ne zaman bitecek? Diyanet İşleri Başkanlığı Hicri Takvimi: 2025 Zilhicce ayı son günü

Kurban Bayramının (Zilhicce Ayının 10 – 11 -12 ve 13. günlerinde kutlanır) geride kalmasıyla birlikte Zilhicce Ayı son tarihi merak edilip araştırılıyor. Hicri Takvim ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Hicri ayların başlangıcı ve bitişi bir önceki başlangıç ve bitiş tarihinden 10 – 11 gün daha erken bir tarihe denk geliyor. Hesaplamalar ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılıyor. Peki, 2025 Zilhicce ayı ne zaman bitecek? İşte merak edilip araştırılan tarihle ilgili ayrıntılar…

Okullar ne zaman açılacak? 2025-2026 eğitim öğretim yılı ne zaman başlayacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2025-2026 eğitim öğretim yılına ilişkin takvimi duyurdu. Peki, okullar ne zaman açılacak? 2025-2026 eğitim öğretim yılı ne zaman başlayacak?

YÖKDİL/2 başvuruları başladı

ÖSYM, 27 Temmuz tarihinde yapılacak 2025 Yükseköğretim Kurumları 2025-YÖKDİL/2 başvuruları başladı.