ABD petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti

Enerji Enformasyon İdaresi, Petrol Fiyatı Tahminini Aşağı Yönlü Revize Etti

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti. Yeni tahmin, ocak ayındaki rapora göre yaklaşık 8 dolar daha düşük olarak 65,85 dolar olarak güncellendi.

EIA’nın “Mayıs 2025 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”na göre, OPEC+ ülkelerinin artan üretim kararları, arz fazlasını artırarak küresel petrol stoklarında yükselişe neden oluyor. Bu durum, petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturarak fiyatların düşmesine neden olabilir.

Raporda, OPEC dışı üreticilerin de piyasadaki dengeyi etkileyen artan üretimlerine vurgu yapılırken, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin kısa vadeli fiyat dalgalanmalarını artırdığı belirtiliyor.

EIA’nın tahminlerine göre, küresel petrol stokları yıl genelinde artmaya devam edecek. İkinci çeyrekte günlük ortalama 500 bin varil, son çeyrekte ise 700 bin varil artış bekleniyor. 2026’ya gelindiğinde günlük ortalama 800 bin varile ulaşması tahmin ediliyor.

Brent petrol fiyatlarında da düşüş bekleniyor. İlk çeyrekte 76 dolar seviyesinde seyreden Brent petrolün varil fiyatının yıl sonunda 61 dolara gerileyeceği tahmin ediliyor. Benzer şekilde, 2026’da ortalama 59 dolar seviyesinde dengeleneceği öngörülüyor.

Öte yandan, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının 61,81 dolar olması bekleniyor. Geçen ay bu rakam 63,88 dolar olarak tahmin edilmişti.

Geçen yıl için EIA’nın açıkladığı ortalama varil fiyatları ise Brent petrol için 80,56 dolar, WTI ham petrol için 76,60 dolar olarak kayıtlara geçti.

ABD’de bu yıl günlük ortalama ham petrol üretiminin 13 milyon 420 bin varil olması beklenirken, küresel petrol arzının günlük 104 milyon 130 bin varil, küresel petrol tüketiminin ise günlük 103 milyon 710 bin varil olacağı öngörülüyor.

Related Posts

Bakan Ersoy: 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son 23 yılda toplam 12,3 milyar lira kaynak kullanarak 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdiklerini belirterek, “2002 yılı öncesi 10 yıllık dönemde bu sayı sadece 46 idi. Yaklaşık 130 kat artıştan bahsediyoruz” dedi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den ekonomide radyasyon benzetmesi: ‘Enflasyonun artmasını engellemek için…’

İktisatçı Mahfi Eğilmez son yazısında atmosferdeki doğal dengelerle ekonomideki kırılgan yapıyı karşılaştırdı. Ekonomiyi koruyan faiz, kur ve risk dengelerinin bozulmasının ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Bu dengenin sağlandığı dönemlerde ekonominin nefes alabildiğini vurguladı.

Bayraktar AKINCI’dan başarılı test! Gök Vatan’ın vurucu gücüne güç kattı

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI, ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER-83 güdüm kitinin ilk atış testini başarıyla tamamladı.

Yeni kriz kapıda! Türk Lirası’nda ABD Çin alarmı…

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bugün İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşmeler, küresel piyasaları yakından ilgilendiriyor. Uluslararası ekonomik sistemin yeniden dengelenmesi hedefiyle yapılacak bu temaslar dolar endeksini etkileyecek. Doların dünyadaki değerinin yılbaşındaki seviyelere çıkmasının ise Türk Lirası’nda büyük baskı oluşturması bekleniyor.

Bakan Kurum: Acil dönüşmesi gereken 600 bin konut var

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Deprem Dönüşümü Değerlendirme Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. 600 bin konutun acil dönüşmesi gerektiğini söyleyen Bakan Kurum, “Tüm belediye başkanlarımızı bu sürece sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gözler gram altındaydı, bakın nisanda en çok hangisi kazandırdı?

TÜİK nisan ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı. Açıklanan verilere göre en yüksek kazandıran yatırım aracı külçe altın olurken, en çok kaybettiren yatırım aracı ise BIST 100 endeksi oldu. Yapılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir