TCMB Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş süreci devam ediyor

TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan, Enflasyonla Mücadelede Güncel Durumu Değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, EUROMETAL Çelik Günü ve 10. YİSAD Yassı Çelik Konferansı’nda önemli bir sunum gerçekleştirdi.

TCMB Başkanı Karahan, enflasyondaki düşüş sürecinin sürdüğünü vurguladı. Karahan’ın, “Türkiye’de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası” başlıklı sunumunda enflasyonla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Karahan, enflasyon beklentilerinin gerilediğini belirterek, “Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüş de belirginleşmektedir.” şeklinde konuştu.

“Maliyet Artışları Yavaşladı”

Karahan, maliyet artışlarının yavaşladığını açıklarken, dış ticaret dengesinde altın ve enerji hariç istikrarlı bir seyir olduğunu dile getirdi. Karahan, ayrıca cari işlemler açığının tarihsel düşük seviyelerde seyrettiğini, zayıf dış talebe rağmen ihracat pazar payının arttığını ifade etti.

Küresel Ekonomideki Belirsizlikler

Karahan, finansal piyasalardaki oynaklık ve küresel ticaret ile ekonomi politikalarına dair belirsizliklere de değindi. Karahan, “Küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlikler son dönemde yükselmiştir.” şeklinde konuştu.

Enflasyon Beklentilerinde Gerileme

Dr. Fatih Karahan’ın sunumunda enflasyon beklentilerinin gerilediğine dair bilgiler verildi. Ayrıca maliyet artışlarında yaşanan yavaşlama da vurgulandı.

Hizmet Enflasyonu

Karahan’ın sunumunda yer alan değerlendirmelere göre, geçmişe endeksleme eğilimlerinin hizmet enflasyonunu etkilediği belirtildi. Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonunda düşüş yaşandığına dikkat çekildi. Enflasyonun ana eğiliminde ilk çeyrekte bir artış gözlendi.

Karahan’ın sunumunda, altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinin istikrarlı olduğu vurgulanırken, üretim göstergelerinin ekonomik toparlanmaya işaret ettiği belirtildi. Yurt içi talebin ılımlı seyrettiği de sunumda öne çıkan noktalardan biriydi.

Related Posts

Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti.

Programın yolunda gittiğini, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu savunan Şimşek’e yanıt Prof. Yeldan’dan geldi: ‘Açıkça itiraf etti’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’deki temasları sırasında, uyguladıkları ekonomik programın “yolunda gittiğini” savunurken, Türkiye’nin hâlâ cazip bir ülke olduğunu söyledi. Şimşek’e yanıt iktisatçı Prof. Dr. Erinç Yeldan’dan geldi.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi Nisan 2025’te Yükseldi

(ANKARA) – Merkez Bankası verilerine göre Nisan 2025’te Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 7,4 puan artarak 177,7 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası, Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven …

TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

Yurtiçinde seyahat edenlerin sayısı ve harcama miktarı artış gösterdi. Seyahatlerin çoğu yakınları ziyaret etmek amacıyla yapılırken konaklama tercihlerinde değişiklikler gözlendi.

Bu gece tabelalar değişecek: Motorine zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarındaki artış devam ediyor. Motorin fiyatına bu akşam yapılacak zamla birlikte İstanbul, İzmir ve Ankara’daki fiyatları etkilenecek.

Merkez Bankası açıkladı: Sektör ekonomiden umutlu

Merkez Bankası verilerine göre, Finansal Hizmetler Güven Endeksi nisanda 7,4 puanlık artışla 177,7’ye çıktı. Anket sonuçları, sektörde hem hizmet talebinin hem de istihdam beklentisinin güçlendiğini ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir