Milliyet yazarı Belma Akçura: Dayanışma kültürü neden sınıfsal ayrımcılığa dönüşüyor?

Belma Akçura: Felaketlere Tepki Vermek ve Sınıfsal Ayrımcılık

Belma Akçura, yaşanan felaketler sonrasında toplumun farklı kesimlerinin mağduriyetine yönelik tepkileri analiz etti. Yüksek gelir seviyesine sahip mağdurlara gösterilen empati eksikliğini sınıfsal ayrımcılık olarak tanımladı.

Akçura, Kartalkaya’daki otel yangınıyla toplumun felaketlere tepki verme şeklini irdeledi. Her felakette tekrarlanan “ihmaller zinciri”nin normalleştiğine ve sorumluluğun artık gündemde olmadığına dikkat çekti.

Hayatını kaybedenlerle tatil yapan veya mağdurlara küçümseyici yaklaşan kişileri örnek gösteren Akçura, bu durumun empati eksikliğiyle sınıfsal önyargıları gösterdiğini belirtti. ABD’deki orman yangınlarında da benzer bir tabloyla karşılaştığını aktardı.

Akçura, toplumların felaketlere tepkilerinin “mağduriyet hiyerarşisi” oluşturduğunu vurgulayarak, yüksek standartlara sahip kişilerin mağduriyetinin sıkça görmezden gelindiğini ifade etti.

Akçura’nın köşe yazısında yer verdiği şu ifadeler dikkat çekici:

“Türkiye’deki ve ABD’deki felaketler, aynı insani kırılganlığı gözler önüne seriyor: Maddi ve sınıfsal ayrımlarla duyarsızlaşma…

Yani toplumlar, fark etmeksizin mağdurlar arasında bir hiyerarşi oluşturma eğiliminde. Kayak tatili yapan ya da yüksek yaşam standardına sahip olanların acılarına karşı duyarsızlaşma… Sınıfsal anlayış, duygusal dünyamızı nasıl etkiliyor?”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

  • Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | ‘Kısmet ve Niyet’in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor

Related Posts

Datça açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz’de Datça açıklarında 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Yılın 5 ayı kömürün başında yatıp kalkıyorlar

Yaz mevsiminde vatandaşlar mangal keyfi yaparken, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki bir tesiste çalışan üreticiler her yıl nisan ve eylül ayları arasında odun kömürü üretimi yapıyor. Oldukça zahmetli olan odun kömürü üretimi, meşe ağaçlarının 4-5 …

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Rusya, Ukrayna’da bir yerleşim birimini daha ele geçirdi: Tolstoy Rus kontrolüne geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde Tolstoy yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.

Kırşehir’de içme suyu skandalı: Su kesintilerinin ve musluklardan çamur akmasının nedeni ortaya çıktı

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri; sorumluluk alanlarındaki su kuyularının bakım ve onarımıyla temiz su temin ettiklerini ifade etti. DSİ yetkilileri …