Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Çanakkale’den yola çıkan TCG Anadolu, İstanbul’a ulaştı

Malazgirt Zaferi’nin 954’üncü yıl dönümü ve 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında “Zafere Yolculuk” sloganıyla Çanakkale’den yola çıkan TCG Anadolu, İstanbul Boğazı’na ulaştı.

Çöpüne göre vergi sistemi getirildi! 2026’tan itibaren başlayacak

Fransa’da çöp vergisi 2026’dan itibaren değişiyor. Yeni siteme göre artık Fransa’da “Ne Kadar Çöp, O Kadar Fatura” dönemi başlayacak.

Kadınlar bunu paylaşıyor: ‘Eğer istismarcı biriyle arkadaşsam…’

Kadınlar sosyal medyada başlattığı son akımla, taciz faillerinin çevrelerinde görünmez olmasının önüne geçmeyi hedefliyor. “Eğer sizi istismar eden biriyle arkadaşsam bana yazın” mesajıyla dayanışma çağrısı yapan kadınların üstüne ünlü makyöz Hamiyet Akpınar da dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Sosyetik isim Dila Tarkan’ın İtalya tatili kabusa döndü: Alışveriş krizi

Sosyetik isim Dila Tarkan, eşi ve ailesiyle çıktığı İtalya tatilinde alışveriş kabusu yaşadı. Sicilya’da girdiği mağazada yanlış para çekilmesi ve ürünlerin hazırlanamaması nedeniyle bir saat mahsur kala ismin girdiği bir başka mağazada ise poşetleri karıştı.

Güney Amerika’da 7.5 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

Şili açıklarındaki Drake Geçidi’nde 7.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Tsunami dalgalarının 3 saat içinde Şili’nin güneyine ulaşması bekleniyor.

İki gün daha kavrulacağız

Hava sıcaklıkları bugün pik yapacak, cumartesi akşamdan itibaren düşüşe geçecek. Pazartesi İstanbul 26, İzmir 34 dereceleri görecek.