Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Zindetut

Zindetut için hızlı ve güncel haberler

Zindetut

Zindetut için hızlı ve güncel haberler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Img
Eğitim

Ankara’da domates güvesine karşı “Akıllı Böcek” projesi

By Fatma Kurt
16 Temmuz 2026 2 Min Read
Ankara’da domates güvesine karşı “Akıllı Böcek” projesi için yorumlar kapalı

ANKARA (İGFA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kırsal kalkınmayı desteklemek ve çevre dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla yeni bir projeyi daha hayata geçirdi.

Domates üretiminde büyük verim kaybına yol açan tuta absoluta (domates güvesi) zararlısına karşı Ayaş, Güdül ve Beypazarı’nda ücretsiz “Biyolojik Mücadele-Akıllı Böcek Kiti” dağıtımına başlandı.

TÜZÜN: “AKILLI BÖCEKLE TUTAYI ENGELLEYECEĞİZ”

ABB Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Mekin Tüzün, akıllı böcek uygulamasının hem üretici hem tüketici hem de çevre açısından önemli katkıları olduğunu belirterek, “Projeye üç ilçemizde başladık; Ayaş, Güdül ve Beypazarı’nda. Bu sayede hem çevreyi korumuş olacağız hem de tüketicinin daha sağlıklı ürün tüketmesini sağlamış olacağız. Akıllı böcekler zaten doğadan toplanmış, ekolojimizde var olan böcekler. Bu böcekleri bir kutunun içerisine enjekte edilmiş şekilde üreticimize dağıtıyoruz. Uygulama sonrasında bu böcekler 2-3 gün içerisinde aktif hale geliyor. 10 gün boyunca ürünü korumuş oluyor, özellikle tutaya karşı. Tutanın ilacı yok mücadele yapılamıyor. Akıllı böcek marifetiyle tutayı engelleyeceğiz. Sadece tuta değil tüm kelebeklerin de bu akıllı böcek tarafından yok edilmesini sağlayacağız” dedi.

Türkiye’de bu uygulamayı ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiğini ifade eden Tüzün, biyolojik mücadelenin üretim maliyetlerini düşürürken kaliteli ve sağlıklı ürünler elde edilmesine de katkı sağlayacağını söyledi.

PESTİSİT KULLANIMI AZALACAK

ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Bitkisel Üretim Şube Müdürü Niyazi Zobu ise pilot uygulama kapsamında 47 üreticiye, toplam 147 dekarlık alanda kullanılmak üzere biyolojik mücadele kitlerinin yüzde 100 hibe ile dağıtıldığını belirtti.

Zobu, “15 günde bir alanlara geleceğiz ve çiftçilerimizle birlikte tekrardan salınımları yapıp düzenli olarak gözetimini yapacağız. Bu sayede çiftçilerimiz hem pestisit kullanımını azaltmış olacaklar hem de çevreye duyarlı sürdürülebilir tarım ilkeleri doğrultusunda bir üretim gerçekleştirmiş olacaklar” diye konuştu.

“EN ÇEVRECİ MÜCADELE YÖNTEMİ”

Kırıkkale Üniversitesi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım Programı Öğretim Görevlisi Şahin Tatlı da biyolojik mücadelenin önemine dikkat çekerek, “Amacımız hem insan sağlığı hem çevre sağlığı hem de katma değerli ürünler elde etmek. Böceğimiz faydalı bir arıcıktır. Özellikle kelebeklerin yani güvelerin yumurtalarına kendi yumurtasını bırakarak içinden kendi faydalı böceğin çıkmasıdır. En sürdürülebilir, en ekonomik, en çevreci mücadele yöntemi biyolojik mücadeledir” ifadelerini kullandı.

Author

Fatma Kurt

Follow Me
Other Articles
Istanbulda kentsel donusum isteyen daire sahibinden 14 saatlik oturma eylemi muteahhit konusunda anlasamiyoruz W3bJ8Hfn
Previous

İstanbul’da kentsel dönüşüm isteyen daire sahibinden 14 saatlik oturma eylemi: ‘Müteahhit konusunda anlaşamıyoruz’

Img
Next

AB, obezite tedavisinde ağızdan kullanılan ilk GLP-1 ilacına onay verdi

SON YAZILAR

  • AKP, milletvekillerini ‘çerçeve yasa’ teklifi için kapalı grup toplantısına çağırdı
  • DİSK-AR: Asgari ücret 5 bin 576 lira eridi
  • İETT’den sinemaya destek
  • Robotlar artık işi yarıda kesmeden karar verecek: Gemini Robotics ER 2 duyuruldu
  • BAU Hub Invest Yatırım Programı kapsamında 2 yılda 200 milyon Türk lirası tutarında yatırım desteği
  • Çağatay Güç duyurdu: ’30 ilçe başkanımızla birlikte YENİ Parti’ye katılıyoruz’
  • İstanbul’da restoranda yangın: Aralarında çocukların da olduğu 6 kişi mahsur kaldı
  • TMSF, Ahbap Derneği’ne bağlı ticari şirketlere kayyum olarak atandı
  • Muğla Akyaka’da ‘kıyı işgalleri’ iddiası: Gökova Ekolojik Yaşam Derneği’nden 17 ayrı suç duyurusu
  • Ya Beşiktaş ya Juventus

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (855)
  • Ekonomi (73)
  • Haber (302)
  • Sağlık (93)
  • Teknoloji (43)
Copyright 2026 — Zindetut. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
adana escort