Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Zindetut

Zindetut için hızlı ve güncel haberler

Zindetut

Zindetut için hızlı ve güncel haberler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Eğitim

Bülent Şık’a Polen ve Arı Ürünleri Uyarısı Nedeniyle 50 Bin TL Tazminat Cezası

By Fatma Kurt
14 Mayıs 2026 2 Min Read
Bülent Şık’a Polen ve Arı Ürünleri Uyarısı Nedeniyle 50 Bin TL Tazminat Cezası için yorumlar kapalı

Gıda mühendisi ve akademisyen Dr. Bülent Şık, koronavirüs pandemisi sürecinde polen ve arı ürünleri hakkında yaptığı sağlık uyarıları nedeniyle açılan tazminat davasında 50 bin TL ödeme cezasına çarptırıldı. İstanbul Anadolu 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Şık’ın 50 bin TL maddi ve 1 TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Mahkeme ayrıca, Şık’ın sosyal medya paylaşımlarının ve haber sitelerinde yayımlanan yazılarının kaldırılmasına karar verdi.

Duruşma öncesi adliye önünde akademisyenler, gazeteciler ve yaşam savunucuları bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan akademisyen Aslı Odman, Bülent Şık’ın yazılarının ticari çıkarlar taşımadığını, bilimsel veriler ışığında kamuoyunu bilgilendirme amacı güttüğünü ifade etti. Odman, Şık’ın bazı bitkisel ürünler ile polen ve balda bulunabilecek pirolizidin alkaloitlerinin çocuklar, hamileler, yaşlılar ve karaciğer hastaları için sağlık riski oluşturabileceğini vurguladığını belirtti. Ayrıca, sosyal medyada sponsorlu ürün tanıtımlarının denetiminin yetersiz olduğu konusunda da uyarıda bulunuldu. Odman, “Burada dava edilen yalnızca bir bilim insanı değil; halkın sağlık riski taşıyan ürünler hakkında bilgi edinme hakkıdır” dedi.

Dava, SBS Bilimsel Bio Çözümler şirketinin BEE’O markası adına açtığı bir süreçle başladı. Şirket, Dr. Şık’ın Bianet ve Gerçek Gündem’de yayımlanan yazıları ile sosyal medya paylaşımlarının marka değerine zarar verdiğini, satış kaybına yol açtığını ve kamuoyunda ürünlerin sağlıksız olduğu algısını yarattığını öne sürdü. Şirket, Şık’tan toplam 570 bin 187 lira 95 kuruş maddi tazminat talep etmişti.

Dava öncesinde BirGün’e açıklamalarda bulunan Dr. Bülent Şık, koronavirüs döneminde polen, kekik suyu ve benzeri bitkisel ürünlerin satışında önemli bir artış yaşandığını belirtti. Şık, bu ürünlerin potansiyel sağlık zararlarına dikkat çekmek için yazılar yazdığını ancak bu sebeple dava edildiğini dile getirdi. Polen ve kekik suyu gibi bitkisel gıda takviyelerinin daha sıkı denetime tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Şık, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu ürünlerde toksik madde kontrolü yapması gerektiğini ifade etti. “Piyasaya sürülen her ürünün toksik madde içerip içermediği kontrol edilerek tüketicilerin güvenliğine sunulmalı” diyen Şık, Türkiye’de böyle bir düzenlemenin eksik olduğunu belirtti.

Ayrıca, bazı ürünlerin çocuklara yönelik olarak pazarlanmasına tepki gösteren Şık, 4 yaş altı çocuklara satışın yasak olmasına rağmen ürünlerin internette “bebeklere, çocuklara verilebilir” ifadeleriyle tanıtıldığını da sözlerine ekledi. Pirolizidin alkaloitlerinin kanserojen etkilerine dikkat çekerek Avrupa’daki bal ürünlerinin denetim sistemine örnek veren Şık, bu konuda daha fazla önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Author

Fatma Kurt

Follow Me
Other Articles
Previous

Bu Hafta Vizyona Girecek 8 Yeni Film

Next

Microsoft Edge’de Yenilikler: Copilot Mode Özelliği Emekliye Ayrıldı

SON YAZILAR

  • İETT’den sinemaya destek
  • Robotlar artık işi yarıda kesmeden karar verecek: Gemini Robotics ER 2 duyuruldu
  • BAU Hub Invest Yatırım Programı kapsamında 2 yılda 200 milyon Türk lirası tutarında yatırım desteği
  • Çağatay Güç duyurdu: ’30 ilçe başkanımızla birlikte YENİ Parti’ye katılıyoruz’
  • İstanbul’da restoranda yangın: Aralarında çocukların da olduğu 6 kişi mahsur kaldı
  • TMSF, Ahbap Derneği’ne bağlı ticari şirketlere kayyum olarak atandı
  • Muğla Akyaka’da ‘kıyı işgalleri’ iddiası: Gökova Ekolojik Yaşam Derneği’nden 17 ayrı suç duyurusu
  • Ya Beşiktaş ya Juventus
  • Bayraktar TB2 İngiltere’yi karıştırdı: İngiliz analistten çarpıcı yorum
  • TUSAŞ’tan heyecanlandıran dev hamle: Yaptırımlar nedeniyle durdurulan o proje yeniden başlıyor

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (853)
  • Ekonomi (73)
  • Haber (302)
  • Sağlık (93)
  • Teknoloji (43)
Copyright 2026 — Zindetut. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
adana escort